Месеци наред разглеждах рецепти за този прословут пай, преди да пристъпя към това свещенодействие- направата му.Исках да съм напълно готова и с теорията,и с нагласата.Имало е защо...Така разбрах как банофи пая е измислен през 1972(моите лични дегустатори, на които аз се опитах да поднеса тази интересна фактология,веднага възкликнаха"Този нали не е от 1972..") в ресторанта"Гладния монах" в Съсекс(без да се казва от кой гениален ум),макар винаги да съм мислела"в кулинарията съвършенството е или от френски,а понякога и от италиански произход".Името му идва от банан и тофи,карамел лакта на роден език.Веднага се сетих за бонбоните ни от детството ми, с които в по късни години, на ранните ми кулинарни експерименти ,правех глазура на сладкишите.
Тук в Швейцария разбрах за съществуването на дулсе де лече или confiture de lait,както му казват франкофоните и много лесния начин да си го приготвиш,макар че има готов да се продава,но си е доста скъп.
Препоръчвам ви да си го приготвите от предната вечер по следния начин:1 консерва кондензирано подсладено мляко слагате в подходяща тенджера,за да го закрие водата с която ще го залеете,варите 1 час изключвате котлона и оставяте да си истине до другата сутрин.Четох какви ли не вариации-да се вари 2 часа,5 часа и т.н.,но истината е 1 час и оставянето да изтине на котлона е напълно достатъчно,даже отваряйки го се изплаших,че много се е сгъстило.но не всичко си беше точно.
Блата може да бъде на бисквитена основа,от маслено или от друг вид тесто.В общи линии до тук нищо странно-така е и при другите пайове.Тъй като в моята кухня бисквитените блатове не се радват на особено внимание(лесни били,а какво им е трудното на другите?) се спрях на следния: 3 големи банана или 5 малки(може и повече)
продукти за блата: за тофи-то: за глазурата: за поръсване:
--4 яйца 375гр мляко 350мл какао
--200гр захар кондензирано сладкарска прясно смляно кафе
--200гр брашно подсладено сметана настърган шоколад
Яйцата се бият със захарта до побеляване и постепенно се прибавя брашното.Няма нужда дори от набухвател,но ако искате да се презастраховате сложете 1 бакпулвер.Няма нужда и да се пресява брашното,но ако искате направете и това.Има едно важно условие:продуктите да са от по високия клас,особено брашното.В предварително загрята фурна на 180-200гр.се изпича като се проверява с клечка кога е готов.Оставя се да изстине и със шпатула върху него се нанася тофи-то.
Понеже по стените на металната кутийка остана доста от гъстота сладост налях малко гореща вода да се разтвори,с вилица надупчих блата и го налях в получените отворчета,по този начин той допълнително се сиропира,но не прекалено.Нарязах бананите на колелца и ги наредих в/у млечния конфитюр(както е дословния превод от френски),
залях целия сладкиш със разбитата до сгъстяване сметана
и поръсих с какао, прясно смляно кафе и настърган шоколад.
Уверявам ви,че такова пиршество,такава експлозия на вкусовите ми рецептури от перфектното сливане на банан с тофи небцето ми никога не беше изпитвало...
Ето и 6 години по-късно, след многократно приготвяне, с усъвършенствана визия, но с все същия топящ се прекрасен вкус:
Няма коментари:
Публикуване на коментар