Както ви казах "най-вкусните сарми" мама приготвя задушавайки продуктите,но аз обикновено използвам рецептата на Снежа,която е майстор-готвач не само по професия,а и по призвание:
За сместа:
500гр кайма смес
1ч.ч.ориз(Снежа го слага суров,но аз го полусварявам)
1голяма глава лук,нарязана на ситно
сол,чер пипер,чубрица,червен пипер
5-6 с.л.олио вътре в сместа
5с.л.доматено пюре(еех,ако имаше от сладките консервирани домати на мама,отгледани от нея)
Обърква се хубаво,завиват се сармите с предварително приготвените зелеви листа,дъното на тенджерата под налягане се покрива с малко зеле ,върху него се нареждат сармите на редове,притискат се с захлюпена чиния,за да не се развият при варенето и им се добавя 2 дафинови листа ,по няколко зърна бахар и черен пипер и се заливат с вода да ги покрие.Котлона се включва на силна степен,а след като заври се намалява и се вари 50мин.
Другата възможност е в тава,покрита с фолио 2 часа на 180-200градуса:
Аз сгъстявам соса от варенето с малко брашнo и го поднасям отделно в сосиера:
Докато разглеждах опаковката на зелката открих една много интересна рецепта на нея,като че ли специално създадена за такива "месари" като моя съпруг, който винаги намира, че ориза в сармите е много:
350gr телешко мляно месо+150 свинско+75гр пушен бекон
1 наситнен лук,2 скилидки чесън
индийско орехче,канела(нея май ще я спестя)
сол.пипер,1 яйце,1л.свинска мас
Задушете бекона и лука в свинската мас,добавете каймата,пресования чесън,настържете малко индийско орехче,щипка канела(а,то било само щипка-е може и да пробвам,още повече че си спомням как моя свекър слагаше канела на мусаката,а той знаеше какво прави в кухнята),яйцето, сол и пипер на вкус,разбъркайте и добавете малко вода.Завийте малки сарми,наредете ги в тенджера намазана със свинска мас и оставете да къкрят на тих огън 3 часа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар