Translate

сряда, 15 февруари 2012 г.

Сарми с киселo зеле

Най-вкусните сарми с кисело зеле,които съм опитвала в живота си са на моята майка-естествено,нали?Това е не само ,защото е кухнята на мама,а и тъй като тя е голяма майсторка на традиционното за БГ кисело зеле,което тук в Швейцария,а и в Белгия и Франция липсва.Тук го приготвят по друга технология,а и вкусът му е друг-така наречения шукрут.Както казва наш приятел,виден кулинар в нашите среди,който живее в Германия"Това кисело зеле ли е,с лимонтooзу?!Не е ли да си го направиш с морска сол,в качето и да се започне едно претакане...И на пролет да забравиш да го изхвърлиш..."Шегата настрана,но си е много вкусно нашенското!Но ще се наложи да се задоволим с това на братята сърби,които както винаги са по-пробивни от нас и продават кисело зеле в най-голямата швейцарска търговска верига. 


Както ви казах "най-вкусните сарми" мама приготвя задушавайки продуктите,но аз обикновено използвам рецептата на Снежа,която е майстор-готвач не само по професия,а и по призвание:
За сместа:
500гр кайма смес
1ч.ч.ориз(Снежа го слага суров,но аз го полусварявам)
1голяма глава лук,нарязана на ситно
сол,чер пипер,чубрица,червен пипер
5-6 с.л.олио вътре в сместа
5с.л.доматено пюре(еех,ако имаше от сладките консервирани домати на мама,отгледани от нея)
Обърква се хубаво,завиват се сармите с предварително приготвените зелеви листа,дъното на тенджерата под налягане се покрива с малко зеле ,върху него се нареждат сармите на редове,притискат се с захлюпена чиния,за да не се развият при варенето и им се добавя 2 дафинови листа ,по няколко зърна бахар и черен пипер и се заливат с вода да ги покрие.Котлона се включва на силна степен,а след като заври се намалява и се вари 50мин.

Другата възможност е в тава,покрита с фолио 2  часа на 180-200градуса:

Аз сгъстявам соса от варенето с малко брашнo и го поднасям отделно в сосиера:

Докато разглеждах опаковката на зелката открих една много интересна рецепта на нея,като че ли специално създадена за такива "месари" като моя съпруг, който винаги намира, че ориза в сармите е много:
350gr телешко мляно месо+150 свинско+75гр пушен бекон
1 наситнен лук,2 скилидки чесън
индийско орехче,канела(нея май ще я спестя)
сол.пипер,1 яйце,1л.свинска мас
Задушете бекона и лука в свинската мас,добавете каймата,пресования чесън,настържете малко индийско орехче,щипка канела(а,то било само щипка-е може и да пробвам,още повече че си спомням как моя свекър слагаше канела на мусаката,а той знаеше какво прави в кухнята),яйцето, сол и пипер на вкус,разбъркайте и добавете малко вода.Завийте малки сарми,наредете ги в тенджера намазана със свинска мас и оставете да къкрят на тих огън 3 часа.


Няма коментари: