Translate

сряда, 15 февруари 2012 г.

Тортата на кръсницата

Това не е картина на френски импресионист,това е "Тортата на кръсницата".Самата кръсница вече не е между живите,а тя беше също тъй красива ,че и изящна...Тази торта я правя вече 25 години и винаги с еднакъв успех.По онова време всички тези екзотични плодове ги нямаше в БГ,та я правех просто с маминия компот от кайсии,набрани от дърветата,които татко засади в градината им.Сладко-киселия вкус на кайсиите се съчетаваше по неповторим начин с възкиселия вкус на заквасената сметана и ефекта беше поразителен.25 години по късно ето ви рецептата-обогатена,но едва ли подобрена;
2яйца се разбиват  с 12с.л.захар до побеляване,прибавят се 6с.л.олио,6с.л.кисело мляко с 1чаена л.хлебна сода(бикарбонат)разтворена в него(или 1бакпулвер в брашното),20 с.л.брашно.Пече се в покрита с хартия за печене тава(ако нямате такава намазнете тавата и я поръсете с брашно)в предварително загрята на 200гр фурна,проверява се с клечка дали е изпечен.Готовия блат се разрязва внимателно на две с остър нож,единия се сиропира с сока на компота от ананас(или какъвто и да е)направо в платото за сервиране.Намазвате го със сметаната,която сте приготвили разбивайки 800гр заквасена сметана с 1 1/2 ч.ч.пудра захар(правила съм я и с кристална-пак става,както и съм използвала много пъти500мл сладкарска сметана,която разбивам до сгъстяване и добавям 300гр цедено кисело мляко),в/у нея нареждате плодове:праскови,банани,нарязан на дребно ананас и сладко от боровинки(тук е такова,но може и друго,напр.ягоди).поръсвате малко смлени ядки,слагате и втория блат,който също сиропирате,намазвате хубаво цялата торта със сметаната и оставяте да престои 1 нощ,след това оформяте отгоре по ваш вкус,но търсите визуален ефект-цветови и фигурален.Ако искате идеи,какви плодове може да използвате ето ви:портокал,мандарини,ананас,киви(много подходящо и цветово,и по вкусови качества)праскови,кайсии,смокини,банан(но го слагам по средата,защото потъмнява),ягоди,малини,пресни и коктейлни череши и вишни и т.н.,и т.н.А в моето решение  има дори и грозде.

Няма коментари: