Translate

неделя, 19 февруари 2012 г.

Чийзкейк



Лично аз взех много насериозно мисията "чийзкейк"едно защото отдавна имах желание да го направя,и второ защото направата му беше свързана с определен повод.И чесно казано си е голяма играчка , може би защото избрах най-трудния начин за направата му(което ми е присъщо-обичам трудните неща,приемам ги като предизвикателство,дори една приятелка ми каза"Керанова, ти не можеш ли да правиш лесни неща?"),може би в стремежа си към съвършенство.Та така,направата му ми отне часове и ако не разполагате с тях изберете лесната рецепта.Продуктите са следните:
За блата:                                                За кремообразната смес:         За декорацията:
300гр бисквити тип"Petit buere"           400гр крема сирене                  11-12бр сини сливи
200gr краве масло                                 250гр маскарпоне                     100гр захар
50 гр смлени ядки по желание             250мл сладкарска сметана        2-3капки оцет балсамико

                      4яйца 1ч.ч.захар                        3-4големи ягоди                    Смелете бисквитите в блендера или ги натрошете в торбичка.     Добавете размекнатото масло и смлените ядки.Омесете добре.             
  на дъното и сложете хартия за печене,която сте изрязали по него.Разпределете добре сместа за бисквитения блат и притеснете.Има едно основно правило,което трябваше да спомена още в началото,че всички продукти,които използвате трябва да са със стайна температура.Разбийте сладкарската сметана до сгъстяване(обикновенно използвам блендера за тази цел),освен ако не използвате заквасена,което също би било удачно,прибавете я към кремата и маскарпонето,а после и предварително разбитите до побеляване яйца със захарта,разбъркайте със шпатула до пълно хомогонезиране.Удачно е да се добави и ванилия,но аз предпочитам да оставя кейка да поеме от естествения аромат на използваните плодове.Изсипете кремообразната смес върху бисквитения блат,сложете формата в тавичка и налейте в нея гореща вода,така на водна баня печете в предварително загрята фурна на 180гр около 50мин,ако видите,че много потъмнява отгоре намалете фурната и я включете само отдолу.
Използвах в същото време да опека и сливите,които бях
поръсила със захар от предната нощ и сега ги залях с го
реща вода и им капнах малко оцет балсамико.Поставяте
тавичката с плодовете под печащия се чийзкейк и внимавате
да не останат без течност,защото целта е да се получи топинг
който да използвате за глазура на кейка и с който допълнително
да поливате всяко парче при поднасянето,а със сливите декори-
рате сладкиша кото търсите визуален ефект,който е много важен
Голямата тънкост при изпичането е че трябва да го оставите да изстине във фурната иначе ще се напука



Първоначално нямах намерение да използвам ягоди,но ми се видя малко празен и реших да налепя тънки филийки ягоди отстрани,което се оказа страхотно попадение-все пак кулинарията е изкуство и ние творим, нали така?!






Няма коментари: