Translate

вторник, 14 февруари 2012 г.

Бисквитена торта с добуш крем

 Ако трябва да бъда откровена моята баба приготвяше тази торта с най-обикновените дебели хлебни бисквити и розово нiшесте сварено не с мляко,а с вода и аз много я харесвах,но през годините бабината торта претърпя много трансформации,та аз ви предлагам една от тях.

300гр бисквити тип"Petit beurre"

1 л прясно мляко                                                                      За глазура:
1 ч.ч. захар                                                                                 3-те белтъка
3 жълтъка                                                                                   5с.л.захар
125гр краве масло                                                                     1 с.л.лимонов сок
5 с.л.брашно                                               За поръсване:
3 с.л.вода                                                    смлени ядки(орехи,лешници,бадеми)
1 ванилия                                                   настърган шоколад

 Разбиваме жълтъците с водата и малко мляко,постепенно прибавяме брашното,разбъркваме до еднородно размесване,загряваме останолото мляко,заедно със захарта,след като сместа се затопли поставяме кравето масло,разбъркваме,прехвърляме при жълтъците,връщаме крема на котлона,варим докато се сгъсти при непрекъснато бъркане.
Аз използвах правоъгълна огнеупорна тава, в която наредих бисквити,крем,бисквити,крем и така докато се напълни формата,като завършваме с крем.Оставяме поне 1 нощ на студено,преди поднасяне обръщаме върху голямо плато,като предварително сме отлепили с остър нож тортата от стените на съда,разбиваме белтъците със захарта и лимоновия сок на твърд сняг,

покриваме тортата с глазурата и поръсваме със смлените ядки и настъргания шоколад.

Няма коментари: