Не съм много скромна с това заглавие,но то си има предистория.Първо си мислех да ви предложа тази проста салатка като акомпанимент на някое по "сериозно"ястие,но след като всеки път когато я приготвях чувах,и то от френскоговорящи,от които всъщност съм се учила да я правя:"Мммм.....delicieux!"реших,че тя си заслужава специално внимание.Целия майсторлък е в дресинга-приготвяте го на дъното на купата,в която ще поднасяте салатата,след като е напълно готов върху него нарязвате продуктите за салатата,разбърквате преди да сложите на масата.Ефекта е поразителен.Можете да приготвите салатата часове преди да я поднесете,да я покриете с фолио за свежо съхранение и тя си остава свежа до разбъркването и.Това много улеснява,защото салатата деликатес изисква да и се отдели доста време.
За дресинга:
5с.л.зехтин екстра върджин
3с.л.оцет с подправки и 1-2 капки балсамико
1/2с.л.сол,1/2с.л.дижонска горчица
2скилидки пресован чесън
2-3мариновани малки лукчета(petits oignons)
3вида салата:2вида зелена и 1 вид от кафеникавите
андив(или така наречената белгийска цикория)
1 домат,нарязан на дребно
1/2 краставица нарязана на дребно
100гр царевица от консерва
100гр мариновани гъби
10-тина зелени маслини с чушка
малко магданоз от къдравия
Разбира се може да я направите и с половината продукти,но тогава няма да стане шедьовър,а само произведение на изкуството.
Няма коментари:
Публикуване на коментар