Translate

неделя, 19 февруари 2012 г.

Kартофената супичка на Елвира

Най-вкусна става тази супа,когато използвам за основа някакъв месен бульон,затова почти винаги я правя след като сме приготвяли нещо месно,особено ако е било пушено руло или saucisse aux choux vaudoise(specialite suisse)т.е.наденица със зеле по водоазки(ще рече от кантона Во),която е типичен местен специалитет и на която ще се спра подробно в отделна публикация,така че да не се отплесваме по мръвките,а да се върнем на нашата посна картофена супичка,или почти...
3 - 4 картофа , обелени и нарязани на кубчета
1 глава лук , настъргана или нарязана на ситно
1 - 2 моркова настъргани или нарязани на дребни кубчета
1 - 2 с. л .доматено пюре ( може и без него )
1 резен целина настъргана или нарязана на ситни кубчета
1шепа фиде,което аз намирам за по уместно,но моите консуматори предпочитат ориз
сол,чер пипер,червен пипер,чубрица,магданоз,1 бучка чисто масло
ако нямам естествен бульон използвам 2 кубчета телешки
за застройката:1яйце с 3/4 чаена чаша кисело мляко

Сварявате в бульона картофите,лука,морковите,целината и ориза,добавяте дом.пюре,ако искате или фидето,ако не сте сложили ориз,добавяте подправките,сваляте от огъня и като поистине ,застройвате с разбитото яйце в киселото мляко.Поръсвате с ситно нарязан пресен магданоз.мммм...

Няма коментари: