Translate

сряда, 8 февруари 2012 г.

Buche de Noel / Бъдник

Сетих се да направя това руло след като с приближаване на Коледните празници приятели носеха при гостуването си традиционния сладкиш"БЪДНИК",който си е едно руло,каквото моята майка прави за всяка Коледа без да го назовава с това ефектно име.Купените от магазина рула никой не искаше да яде,а като се сетих за превъзходния вкус на маминото руло предвкусвах фурора,който ще предизвикам,а и традицията трябваше да се спази.И така:
6 яйца
6 с.л.захар
6 с.л. брашно
Яйцата и захарта се разбиват до побеляване,след това се прибавя лъжица по лъжица и брашното.Използвайте тавата на фурната-голяма,квадратна(или почти) и плитка,която застелете с хартия за печене,върху която разтелете добре сместта,после сложете в предварително загрята на 180-200гр фурна за 15-20мин,след като извадите,хванете хартията за краищата и обърнете върху влажна кърпа,отстранете хартията и навийте на хлабаво,ама много хлабаво руло още горещия блат и така оставете да се охлади.Когато е напълно студен го разтворете леко,ама не напълно и го намажете отвътре.Тук е момента да ви кажа"Намажете го с каквото си искате",но на мама най-добре и се получаваше сметановото руло,така че не ми се налага да откривам топлата вода:
500мл течна сладкарска сметана,която разбивате с миксер,за да се сгъсти
500мл маскарпоне(може да го замените с цедено кисело мляко)със стайна температура,което прибавяте към сметаната и хубаво меланжирате,ама ако искате да ви кажа мама си използва просто заквасена сметана,която разбива със захар.Намазвате хубаво рулото от вътре,върху намазвате и обилно със сладко(аз използвах домашно приготвено желе от дюли-целия буркан),оформяте рулото и го намазжате щедро и отвън,с вилица му правите бразди,за да наподобява дървена кора и оставяте да престои 1нощ.

Няма коментари: