Translate

сряда, 17 юли 2013 г.

Фунийки с крем за Жоро и Андреа

1. От бутер тесто:
За около 30 бр.:
400 гр.бутер тесто

1 яйце
кристална захар
 Бутер тестото се оставя да се размрази и след това се разточва на тънък лист. Режат се ленти ( около 2,5 см на 15 см) и се увиват около метални форми за фунийки. Намазват се с леко разбитото яйце и се овалват добре в кристалната захар. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене и се пекат на 180 градуса С за около 20 минути. В охладените фунийки се изсипва по 1 ч.л.от сладкото, тръсва се добре да падне на дъното и отгоре се допълват с крем. Топват се в смлените орехи.
2. От тесто:
2 бр. яйца 
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода в киселото мляко/или 1 бакпулвер пресят заедно с брашното/
1/2 ч.ч. олио
около 700 г брашно
шоколадови пръчици за декорация
От изброените продукти се омесва меко, но не лепкаво тесто. От станиола от кофичките за кисело мляко или от алуминиево фолио се правят фунийки/ако нямате готови такива/. Тестото се разточва на 0.5 см дебелина и 2 см широчина. Около всяка фунийка се навива лентичката тесто,  дълга около 15 см. Пекат се в нагорешена фурна на 180 С до порозовяване. След изпичане още докато са топли се маха фунийката (по-лесно е). 
 За крема:
  • 1 л прясно мляко
  • 1 ч.ч. захар
  • 3 бр. яйца
  • 3 с.л. брашно
  • 1 ванилия
  • 75 г масло 
  • В тенджера се изсипва почти цялото мляко и захарта. Ври докато се разтопи захарта. Яйцата, брашното и останалото мляко се разбиват добре и на тънка струя се прибавя към врящото мляко. Бърка се непрекъснато и когато се сгъсти, къкри около минута и се маха от котлона. Към горещия крем се прибавят ванилията и маслото, като се бърка пак до неговото разтопяване. Фунийките се пълнят с готовия крем. Отгоре може да се поръсят шоколадови пръчици. Ако престоят една нощ фунийките омекват.

Няма коментари: