За около 30 бр.:
400 гр.бутер тесто
1
яйце
кристална
захар
Бутер
тестото се оставя да се размрази и след
това се разточва на тънък лист. Режат
се ленти ( около 2,5 см на 15 см) и се увиват
около метални форми за фунийки. Намазват
се с леко разбитото яйце и се овалват
добре в кристалната захар. Нареждат се
в тава, покрита с хартия за печене и се
пекат на 180 градуса С за около 20 минути. В
охладените фунийки се изсипва по 1
ч.л.от сладкото, тръсва се добре да падне
на дъното и отгоре се допълват с крем.
Топват се в смлените орехи.
2 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода в киселото мляко/или 1 бакпулвер пресят заедно с брашното/
1/2 ч.ч. олио
около 700 г брашно
шоколадови пръчици за декорация
От изброените продукти се омесва меко, но не лепкаво тесто. От станиола
от кофичките за кисело мляко или от алуминиево фолио се правят фунийки/ако нямате готови такива/.
Тестото се разточва на 0.5 см дебелина и 2 см широчина. Около всяка
фунийка се навива лентичката тесто, дълга около 15 см. Пекат се в нагорешена фурна на 180 С
до порозовяване. След изпичане още докато са топли се маха фунийката
(по-лесно е).
- 1 л прясно мляко
- 1 ч.ч. захар
- 3 бр. яйца
- 3 с.л. брашно
- 1 ванилия
- 75 г масло
- В тенджера се изсипва почти цялото мляко и захарта. Ври докато се разтопи захарта. Яйцата, брашното и останалото мляко се разбиват добре и на тънка струя се прибавя към врящото мляко. Бърка се непрекъснато и когато се сгъсти, къкри около минута и се маха от котлона. Към горещия крем се прибавят ванилията и маслото, като се бърка пак до неговото разтопяване. Фунийките се пълнят с готовия крем. Отгоре може да се поръсят шоколадови пръчици. Ако престоят една нощ фунийките омекват.
Няма коментари:
Публикуване на коментар