Добруджанската кавърма е тънка, със сочна заливка отгоре.
-300 гр кори за баница
-100 мл разтопена свинска мас
-300 гр кисело мляко
-300мл пресечено прясно мляко
-4 яйца
-100гр сирене/по желание, в оригиналната рецепта не се слага/
-сол
Наредете корите в тавата като леко ги събирате, загрейте маста и джъзнете корите с нея.
Преди печене сложете в умерено загряна фурна за 10 минути, колкото силно да се изсуши.
Разбийте пресеченото прясно мляко с киселото и яйцата и залейте отгоре. Върнете във фурната да се изпече полятата баница до готовност./35-40 мин на 180гр с въртящ въздух/
Как да пресечем прясното мляко:
към
един литър прясно мляко се добавя сок от половин-един лимон или 2 – 3
супени лъжици оцет и тенджерата се поставя на котлона. Когато млякото се
пресече, ако не е достатъчно избистрено, се добавя още малко лимонов
сок или оцет, но е важно първоначално киселината да се добавя в
студеното мляко.
След това се прецежда, за да остане само пресеченото
мляко без суроватката и се посолява на вкус.
3 коментара:
Здравейте! Отдавна се опитвам да откия точната рецепта на тази баница.Аз съм от Добруджа и баба ми я правеше - беше невероятна! За жалост бях малка и не съм се интересувала как става. Въпроса ми е: киселото мляко кога го слагате? Не можах да разбера в обяснението? По спомен мисля, че баба ми не слагаше такова в тази баница. Тя също пресичаше млякото,но със мая за сирене.
Здравейте, МираДива, с голямо закъснение. Права сте, че бях пропуснала киселото мляко, добавих го. Предполагам, че баба Ви не е слагала кисело мляко, защото когато се подсирва млякото с мая за сирене, вкусът става по-богат, отколкото когато се пресича с лимонов сок. Тук съм го добавила имено с цел да обогатя. И аз като Вас съм със спомените за Добруджанската кавърма на моята баба.
Израснала съм с тази баница и я обожавам. Само че баба ми (освен дето сама точеше корите) пресичаше млякото с мая за сирене и казваше, че го подсиренява. В някои магазини още продават мая за сирене, но ако не намеря, ще опитам по този начин. На баба ми пресеченото мляко ставаше като желирано.
Благодаря ви.
Жечка Георгиева
Публикуване на коментар