За омесване на каймата:
1 кг кайма 60/40(тел./св.)
2 филии бял хляб, накиснат във вода и отцеден
2 глави стар лук настърган
2 жълтъка
сол
чер пипер млян
чубрица(или мащерка)
2с.л. кисело мляко
За фрикасето:
сол, чер пипер на зърна, 1кубче зеленчуков бульон
4с.л.брашно
чисто масло(или зехтин)
2 жълтъка
200гр кисело мляко
2скл чесън, пресован
сока на 1 лимон (по желание)
сибулет , ситно нарязан за поръсване
Омесвате каймата, оформяте не големи кюфтета, овалвате ги в брашно и ги пускате за 3-4 мин, колкото да се запечатат в вряща със солта, черния пипер и зел.бульон вода. Вадите ги със решетеста лъжица и ги нареждате в голяма тава,
която поставяте в предварително силно загрята фурна да се запекат.
Запържвате брашното в маслото или зехтина, като бъркате непрекъснато, разреждате с приблизително 700мл от бульона, получен при бланширането на кюфтетата. Отделно разбивате жълтъците с киселото мляко и ги прибавяте към получения сос, който вече сте дръпнали от огъня.Овкусявате с лим. сок и пресования чесън.Поднасяте, като поръсвате със ситно нарязан сибулет.
Няма коментари:
Публикуване на коментар