Translate

сряда, 17 юли 2013 г.

Вита торта за рождения ден на сина ни

За блатовете:
6 яйца
6 с.л.захар
6 с.л. брашно
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци, които с 3 с.л.от захарта се разбиват до побеляване,след това се прибавя лъжица по лъжица и брашното. Разбийте белтъците на сняг с другите 3с.л. захар и ги прибавете лъжица по лъжица, като бъркате само по посока на часовниковата стрелка.. Използвайте тавата на фурната-голяма, правоъгълна и плитка,която застелете с хартия за печене,върху която разтелете добре сместта, така че да се оформи правоъгълник с размери 26 на колкото позволява тавата ви(43-4) см, после сложете в предварително загрята на 180гр с въртящ въздух фурна за 15-20мин,след като извадите, разрежете го през средата на два равни правоъгълника, хванете хартията за краищата и обърнете върху  влажна кърпа,отстранете хартията и навийте на хлабави  рула още горещите блатове и така оставете да се охлади.
За  крема:
125гр масло
1 ванилия(по желание, аз не сложих, защото кафето ухаеше достатъчно силно)
1к.ч  пресята пудра захар
350 гр крема сирене
50 гр течен шоколад
2с. л кафе еспресо
 
 Маслото се разбива. Прибавя се постепенно захарта. Разбива се с миксер на средна степен. Когато захарта е добре разтворена, към сместа се прибавя кафето, крема сиренето със стайна температура, отново разбивате докато стане пухкава и гладка смес и прибавете течния шоколад. Когато са напълно студени блатовете ги разтворете леко,ама не напълно, намажете първия блат отвътре

 и го завийте на изправено руло, което намажете отвън, а около него навийте другия блат.Може върху крема да налепите кръгчета банани, вишни от сладко или праскови нарязани на тънки полумесеци. Ако нямате ринг да ги стегнете, увийте ги с прозрачно домакинско фолио няколко пъти и оставете в хладилника една нощ. Покрива се крема с навлажнена кърпа, ако не се ползва веднага. Тортата се намазват равномерно и оставя за известно време в хладилника да стегне.
За марципана Варна:/лесен вариант/
150 мл вода
щипка синя сладкарска боя
150 гр захар
75 гр маргарин
150 гр брашно


Сложете водата с боята и захарта да заври, прибавете маргарина. След като се стопи изсипете наведнъж брашното и бъркайте с дървена лъжица, докато почне да се отлепя от страните на съда. Обърнете върху готварския плод и когато горещината стане търпима за ръцете месете още 2-3 мин до получаване на гладка и еластична маса. Постелете плота с свежо фолио и разточете на тънка кора, като предварително уточните размерите, които ще са ви необходими. С помощта на фолиото покрийте тортата и изрежете излишното.
 
Използвах чаша с подходящ диаметър, за да очертая колелото на руля, с линийка /за по голяма прецизност/ начертах ...С ръце оформете тънки фитили от марципан и наложете по чертежа.

Няма коментари: