За блатовете:
6 яйца
6 с.л.захар
6 с.л. брашно
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци, които с 3 с.л.от захарта се разбиват до побеляване,след това се прибавя лъжица
по лъжица и брашното. Разбийте белтъците на сняг с другите 3с.л. захар и ги прибавете лъжица по лъжица, като бъркате само по посока на часовниковата стрелка.. Използвайте тавата на фурната-голяма, правоъгълна и плитка,която застелете с хартия за печене,върху която разтелете
добре сместта, така че да се оформи правоъгълник с размери 26 на колкото позволява тавата ви(43-4) см, после сложете в предварително загрята на 180гр с въртящ въздух фурна
за 15-20мин,след като извадите, разрежете го през средата на два равни правоъгълника, хванете хартията за краищата и обърнете
върху влажна кърпа,отстранете хартията и навийте на хлабави рула още горещите блатове и така оставете да се охлади.
За крема:
125гр масло
1 ванилия(по желание, аз не сложих, защото кафето ухаеше достатъчно силно)
1к.ч пресята пудра захар
350 гр крема сирене
50 гр течен шоколад
2с. л кафе еспресо
Маслото
се разбива. Прибавя се постепенно захарта. Разбива се с
миксер на средна степен. Когато захарта е добре разтворена, към сместа
се прибавя кафето, крема сиренето със стайна температура, отново разбивате докато стане пухкава и гладка
смес и прибавете течния шоколад. Когато са
напълно студени блатовете ги разтворете леко,ама не напълно, намажете
първия блат отвътре
и го завийте на изправено руло, което намажете
отвън, а около него навийте другия блат.Може върху крема да налепите
кръгчета банани, вишни от сладко или праскови нарязани на тънки
полумесеци. Ако нямате ринг да ги стегнете, увийте ги с прозрачно
домакинско фолио няколко пъти и оставете в хладилника една нощ. Покрива се крема с навлажнена кърпа, ако не се ползва веднага. Тортата
се намазват равномерно и оставя за известно време в хладилника да стегне.
За марципана Варна:/лесен вариант/
150 мл вода
щипка синя сладкарска боя
150 гр захар
75 гр маргарин
150 гр брашно
Сложете водата с боята и захарта да заври, прибавете маргарина. След като се стопи изсипете наведнъж брашното и бъркайте с дървена лъжица, докато почне да се отлепя от страните на съда. Обърнете върху готварския плод и когато горещината стане търпима за ръцете месете още 2-3 мин до получаване на гладка и еластична маса. Постелете плота с свежо фолио и разточете на тънка кора, като предварително уточните размерите, които ще са ви необходими. С помощта на фолиото покрийте тортата и изрежете излишното.
Използвах чаша с подходящ диаметър, за да очертая колелото на руля, с линийка /за по голяма прецизност/ начертах ...С ръце оформете тънки фитили от марципан и наложете по чертежа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар