За блатовете:
6 яйца
6 с.л.захар
6 с.л. брашно
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци, които с 3 с.л.от захарта се
разбиват до побеляване,след това се прибавя лъжица
по лъжица и брашното.
Разбийте белтъците на сняг с другите 3с.л. захар и
ги прибавете лъжица по лъжица, като бъркате само по посока на
часовниковата стрелка.. Използвайте тавата на фурната-голяма,
правоъгълна и плитка,която застелете с хартия за печене, върху нея
разстелете
добре сместта, така че да се оформи правоъгълник с размери 30 на 40 см, после сложете в
предварително
загрята на 180гр с въртящ въздух фурна
за 15-20 мин, след като извадите, разрежете на 4 еднакви платки с размери 15 на 20 см и оставете да се охлади.
За млечния карамелен крем:
-500 мл прясно мляко
-1-2 яйца
-1/2ч.ч. захар
-3 1/2 с.л. брашно.
-65 гр масло
Карамелизирайте захарта и я залейте с 300 мл прясно мляко. Бъркайте, докато се разтопи.
Разделете белтъците от жълтъците и ги разбийте на сняг.
Останалите 200мл прясно мляко се разбъркват с разбитите жълтъци и брашното и се добавят
на тънка струйка и при непрекъснато бъркане към врящото мляко.
Добавете и маслото, а накрая и разбитите на сняг белтъци, като бъркате внимателно
Крема се
оставя малко да се охлади и се сглобява тортата, като всеки блат се маже обилно, а върху крема по желание се нареждат кръгчета банани.
Завършва се с платка.
За белтъчния карамелен крем:
4 белтъка
100 + 250 гр захар
20 гр вода
Първо се разбиват белтъците - 4 бр. със 100 г захар на сняг. (Аз винаги
използвам белтъци със стайна температура). 250 г захар с 20 г вода се
карамелизират.
Прибавя се карамелът на тънка струйка към белтъците, като
се разбива непрекъснато с миксер. Това е - бързо и лесно. И най-важното
- вкусно! С този крем покривате цялата торта и я декорираме по желание.
Вкарвате я за няколко минути в силно сгорещена на 250 гр с вентилатор фурна. Та значи не съм усетила времето кога е минало и Ви казвам бързо и лесно, да ама като си погледнах часовника разбрах, че тортата я започнах в 8 часа, а я свършвам в 11. Е , пък може и да съм прекъсвала...Не се обезкуражавайте ! Моята, понеже е правоъгълна и ще я режа на пастички, от които са ми необходими 9 бр я оформих по този начин:
2 коментара:
Прекрасна торта Петя! Аз също много често приготвям този крем и съм го използвала за торти, а твоята е с невероятна украса! Поздравления!
Мерси , Люси, стана наистина вкусна. Аз не бях приготвяла до сега този крем и се притеснявах, но всъщност е лесен.
Публикуване на коментар