Дълбок тиган се намазва обилно с цялото количество масло. Отгоре се подреждат ябълките.
Тиганът се слага на умерен огън. Оставят да се да заврат и се варят 10-тина минути.
На дъното на правоъгълна тава, заслана с хартия за печене се нареждат бисквити "пети бьор ",
върху тях се разпределят равномерно ябълките /излива се и маслото, което не са попили от тигана и се заливат със смес, приготвена от:
- 6 яйца;
- 2 ч. ч. кристална захар;
- 1. бакпулвер;
- 2 ч.ч. пресято брашно;
- 2 ванилии/много върви и канела, ако обичате/
- Разбиваме целите яйца със захар, прибавяме пресятото брашното с добавен в него бакпулвер и ванилиите.
- Пече се в умерена фурна до порозовяване.
- След като поизстине се обръща в друга тава, внимателно се отделя хартията за печене / не като мен, защото част от бисквитите малко се повредиха / поръсва със смлени ядки /най-добре вървят орехи/ и се нарязва на квадрати /правоъгълници/ . Става много лесно, достатъчно е само да следвате формата на бисквитите .
- Сладкиша се поднася охладен.
За този сладкиш ме вдъхнови Люси с този сладкиш http://lussisworldofartcraft.blogspot.ch/2013/08/classic-apricot-plum-cake.html , който направих миналата неделя /но само с кайсии/ и наистина се оказа напълно "транспортируем"/какъвто ми трябваше/ и много вкусен. Тази събота се събудих с мисълта, че отново ще ходим в планината, ще сме доста хора и отново ще ми е необходим "транспортируем" сладкиш. И така се роди ето това произведение:
Няма коментари:
Публикуване на коментар