200 мл прясно мляко
2 с л захар
1 пакетче суха мая
1 ч л сол
20 мл олио/ може и масло разтопено/
320 г брашно
конфитюр от вишни
1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио
. Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно.
. Разбърква се добре, покрива се и се оставя на топло/фурната, 50гр, въртящ въздух/ за 10 минути.
. Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.
. Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).
. Меси още 5 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
. Покрива се и се оставя на топло да втаса /слагам фурната на 50гр с въртящ въздух/
. Бухналото тесто се разделя на 20 малки топки .
. Всяка топка се разточва на овална питка.
. В основата се слага по малко конфитюр, а от другата страна се правят 3 разреза.
. Навиват се кифлички.
. Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.
. Покриват се и се оставят отново във фурната/50гр с въртящ въздух/ да втасат, докато удвоят обема си .
. Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио/по-скоро ги намазвам още преди да ги оставя да втасат/.
. Пекат се в загрятата фурна /с въртящ въздух/на 200 С за 10-12 минути до златист цвят.
. Охлаждат се върху метална скара.
Плънката може да бъде и солена, напр. сирене с яйца, жулиени кашкавал, както и парченца кренвирши, само при кренвиршите се разделя тестото на 16 топки, малко по-големи.
Рецептата е от тук http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=2491.0http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=2491.0
Няма коментари:
Публикуване на коментар