Translate

вторник, 6 август 2013 г.

Крем Дипломат от молекулярната кухня


1 литър пълномаслено прясно мляко
4 яйца
200 гр захар
2 супени лъжици брашно
2 пакетчета агар-агар
щипка оранжева сладкарска боя
сладко от джанки с цели плодове


Тайната на сгъстяването е желатин на растителна основа - агар-агар, привнесен от китайската кухня. Този продукт е произведен от водорасли и по никакъв начин не вреди на организма.Той се използва широко в молекулярната кухня. С помощта на агар-агар се приготвят и спагети от бяло вино.Колкото и да е невероятно, джинфисът може да се поднесе нарязан, вместо в чаша, ако се използва технологията на молекулярната гастрономия.

Съставките се миксират при определена температура, прибавя се желатинът от водорасли и така получената смес се налива в желаните формички.Но да се върнем към нашия крем Дипломат:
В дълбока тенджера смесете студеното мляко със агар-агара и 150гр от захарта и ги сложете на котлона  до завиране.
В купичка разбъркайте жълтъците, брашното и 100 мл хладка вода, да стане на гладка кашичка.
На тънка струйка добавете част от врящото мляко към жълтъците,

като разбърквате енергично.Така разредената яйчна смес добавете постепенно към врящото мляко и разбърквайте с дървена лъжица докато кремът започне да се сгъстява. Отстранете от огъня. Разбийте белтъците с останалите 50 гр захар на твърд сняг и ги добавете към крема като бъркате внимателно само по посока на часовниковата стрелка. Разделете сместа на две и към едната част прибавете щопка оранжева сладкарска боя, така че да получите швят близък до този на

сладкото от джанки. Разбъркайте да се разрвори. В чаши или купички разлейте неоцветената смес, изчакайте да стегне(за разлика от желатина агар-агара стяга и на стайна температура) и допълнете с оранжевата смес. Оставете в хладилника 2 часа. В подходящи чинии обърнете крема, върху него поставете 1 добре запазен плод от сладкото, а със сока му украсете свободната зона на чинията.

Няма коментари: