Translate

четвъртък, 1 август 2013 г.

Соленките на мама Дори



След като в мое отсъствие синът ни навършваше четвърт век /"колко величаво звучи"-както се изрази той/ и традиционния за тази дата купон от 40 човека, от които "нито един не може да отпадне"/цитат/ беше в процес на поготовка, моята мила майка /мама Дори, както я нарича синът, който от малък гордо заявяваше "Аз имам де мами !"/ се включи с приготвянето на няколко вида сладки и соленки . На другия ден, след края на партито получих коментар:
 "Соленките на мама Дори бяха голям хит!"
И така ето Ви хита:
-1 ч.ч. маргарин
-1 непълна ч.ч. кисело мл. с 1/2 ч.л. сода бикарбонат разтворена в него
-1 ч.ч. настъргано или натрошено сирене
-2 яйца/1-ното + белтъка от другото слагате в тестото, а жълтъка запазвате за намазване/
-брашно, колкото поеме
 Замесвате тесто, разточвате на кора и нарязвате на тънки лентички, които намазвате с яйце и поръсвате с ким, сусам, кимион, чубрица, мащерка, мак или каквото там Ви хрумне. Печете на силна фурна, недълго, до зачервяване.
 Рустик вида на моите е нарочен, тъй като ги правих за такъв случай. След като ги нарязах, ги ги заоблих с ръце в/у плота и овалях в подправките/в случая чубрица, защото целта беше дегустирането на уникалната българска подправка, отново отгледана, набрана и изсушена от мама Дори. Уверявам Ви тези на мама Дори са много по-красиви, но ще ги снимам при първи удобен случай. Досуш приличат на тези http://iliotalk.blogspot.ch/2010/07/blog-post_23.htmlАпропо страхотно попадение с името на блога, забавна игра на думи.

Няма коментари: