Translate

събота, 17 август 2013 г.

Ретро: жадната монахиня

Този чудесен сладкиш беше изключително на мода през 80-те и съм го правила много пъти с голям успех. При толкова много и интересни рецепти, бях го забравила и наскоро попаднах на 10-тина негови версии в нета, коя от коя по-добри. Това ме накара да разгърна старата си "омазана" готварска тетрадка на повече от 25 години и да запретна ръкави.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
6 яйца /3 жълтъка + 3 белтъка, другите 3 отделяте за белтъчния крем/
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно /препълнена/

за сиропа:
1ч.ч. прясно мляко/може и с вода, даже досега съм го правила с вода, сиропа става по-тъмен и като, че ли по-добре, поне визуално/
1/2 ч.ч. захар
125 гр масло
2 с.л. какао

за крема:
3-те отделени  белтъка
 9 с.л. захар/ може пудра, по-лесно е, но и с кристална става/

 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В застлана с хартия за печене се изсипва разбитата смес за блата. Пече се в умерено загрята фурна около 30 минути.

След като се изпече блата се обръща върху сервизна чиния. Надупчваме го с дървен шиш, оставяме да изстине и сиропираме със сиропа/топъл, но не горещ, че тази монахиня е наречена жадна, защото изпива всичко/: Прясното мляко за сиропа го кипваме заедно със захарта и като го отнемем от огъня се прибавят маслото и какаото. Сиропираната торта се намазва с белтъчения крем.
 

Няма коментари: