Translate

неделя, 18 август 2013 г.

Лимончело

-400 мл водка /смятам да опитам и с ракия, от която имам количества?/
-4 лимона
-160 гр захар
-250 мл вода

Лимоните се измиват добре и се подсушават. С белачка за картофи или малко ножче се остъргва кората, като се внимава да не се засяга много от бялата част под кората.
Корите се поставят в голям стъклен съд с добре затварящ се капак. Върху тях се изсипва водката. Съдът се затваря и се оставя на хладно и тъмно място за 30 дни.
Когато това време мине се приготвя захарен сироп от захарта и водата. Захарта се изсипва в тенджера, добавя се водата и се загряват на умерен огън докато захарта се разтопи. Оставя се да се охлади на стайна температура и се добавя към водката и лимоновите кори. Съдът се затваря добре и се оставя на хладно и тъмно място за още около 1 седмица.
Когато това време мине, ликьорът се прецежда през фина цедка или тензух. Налива се в бутилки.
За пиене е препоръчително бутилка с лимончело да се остави във фризера докато се охлади добре и започне да се точи като олио.
За десерти, бутилка с лимончело може да се съхранява на стайна температура.
Рецептата е от тук:  http://www.kulinarno-joana.com/2012/01/limonchelo/
Публикуване на коментар