Translate

петък, 28 февруари 2014 г.

Патешко магре с червени боровинки

-800 гр патешко магре (2 големи филета при мен )
-сол и млян черен пипер на вкус
-3 с.л червени боровинки (пресни или замразени )
-100мл вино
-1 ч.л нишесте




С остър нож направете разрези във формата на ромбоидна решетка върху кожата на филетата, като разрезите стигат до където свършва подкожната мазнина, без да засягате месото. Посолете и поръсете с прясно смлян черен пипер и от двете страни.
Изпържете в добре загрят сух тиган, първо от страната на кожата 4 мин, като захлюпвате тигана по време на пърженето, обърнете и пържете и от другата страна 3 мин.


Оттеглете тигана от котлона, прехвърлете филетата в подходяща тава, завийте с фолио и сложете за 15 мин в загрята на 200 гр фурна.  Остава розово и мноооого сочно, затова ако го предпочитате по изпечено продължете още 5 мин печенето, но не повече от 20 мин общо, защото ще започне да изсъхва.




След това нарежете магрето на тънки филии с остър нож . В тигана с патешката мазнина (ако е много, отлейте) сипете червените боровинки, загрейте, бъркайки, без да се стахувате че ще ги пюрирате. Във виното разтворете нишестето, залейте плодовете, кипнете бъркайки и махнете съда от котлона. Посолете с 2-3 щипки сол.
 Можете да върнете нарязаното магре в тигана със соса и така да поднесете, но лично аз предпочитам да поднеса филето в плато, а соса отделно в сосиера. Не съм се престарала в аранжирането този път, защото бяхме в тесен семеен кръг и всички изгаряха от нетърпение да го излапат. Иначе при друг случай съм имала невероятно красиви попадения http://petyakeranova.blogspot.ch/2013/02/blog-post_1000.html в поднасянето.

Няма коментари: