Translate

петък, 14 февруари 2014 г.

Шикон (андив) със шунка/Chicon (endive) au jambon

"Le chicon au jambon (ou chicon au gratin) est un plat du Nord-Pas-de-Calais et de Belgique. Il ce présente sous la forme de gratin d'endives enroulées dans des tranches de jambon La préparation consiste à cuire des endives dans de l'eau salée bouillante (éventuellement du jus d'un citron). On enroule ensuite les endives dans des tranches de jambon, et on met le tout dans un plat allant au four en couvrant de sauce béchamel et de fromage râpé. On sert le tout quand le fromage est gratiné."
 Този зеленчук е наричан шикон в Белгия (която е най-големия негов производител) и Северна Франция, която граничи с Белгия. В останалия западен свят е известен, като андив.Той се произвежда на два етапа, като първия е засяване на семена, които образуват голяма коренова част и листа. След изкарването му, се прибира кореновата част, която преди се е засявала в глинеста почва,

но в съвременни условия се поставя в помещения, в които се поддържа 20-градусова температура до поникване на ядливата му част. Преди да се пристъпи към приготвянето на огретена андива се сварява за не повече от 5 мин в подсолена и подкиселена със сока на един лимон вода. По този начин се неотрализира леката горчивина на зеленчука. Останалите необходими продукти са:
-10 бр по дребни андива + също толкова слайса шунка
-сос бешамел http://petyakeranova.blogspot.ch/2012/03/blog-post_7967.html
-200 гр настърган Грюер или друго сирене от този род
Отцедете леко андивите , наредете ги в подходяща тава и ги увийте всеки един с по един слайс шунка. Пригответе бешамела и залейте така приготвените рулца.
Покрикте добре с настърганото сирене и запечете в предварително загрята на 180 гр фурна.
Поднесете със зелена салата, подправена с чеснов дресинг.
На мястото на соса бешамел можете да използвате готварска сметана, като я подправите с сол, черен пипер и индийско орехче. Преди 20 години вкусът на шикона (за първи път го опитах в Белгия, където е почти национално ястие) ми се стори доста странен, но сега е едно от любимите ми ястия.

1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Този зеленчук е ендивия.Така се превежда на български.Прекрасна идея за приготвяне.
Поздрави !