Translate

събота, 22 февруари 2014 г.

Курабийки

Моята майка приготвя тези курабийки с маргарин или свинска мас и най-хубави стават със свинска мас. Тя използва като набухвател сода бикарбонат, 1 ч.л. за тази рецепта, угасена в киселото мляко. Аз използвах бакпулвер, защото ми се е случвало да предозирам хлебната сода, което променя цвета и вкуса на печивото. Много удачен набухвател за войнишките курабийки е амонячната сода, необходимото количество за тази рецепта е 1 пакетче от 10 гр.
Пресявате брашното, заедно с бакпулвера и ванилията.
Тези три набухвателя са взаимно заменяеми, но мисля че класиката в жанра е амонячната сода, макар много хора, сред които и аз , да я избягват заради миризмата, която обаче изчезва след изстиването на печивата.
 -4 яйца
- 1 ч.ч.кисело мляко 
-1 чаена чаша захар
-¾ чаена чаша олио
-1 бакпулвер
-1 ванилия
- 600 гр брашно 
Разбивате останалите продукти, добавяте малко по малко от брашното и разбивате с миксер или бъркалка. След като сместа се сгъсти достатъчно и вече не е възможно разбиването с миксер ,  трябва да започнете да месите тестото с ръце.
Продължавате да добавяте брашно докато получите меко тесто, от което можете да оформите топчета.
От тестото оформяте топчета с големината на орех и поставяте в тава, върху хартия за печене. Имайте предвид, че обикновените  курабии се надигат по време на печенето, затова е добре да оставите достатъчно място между тях. Намазвате курабийките с разбит жълтък и посипвате със захар. Печете обикновените домашни курабии в



предварително загрята на 180 градуса фурна. Курабийките са готови, когато придобият леко златист цвят.
Тъй точните обяснения взаимствах от един блог, който аз много харесвам, точно заради последователния и ясен изказ http://www.supichka.com/2011/12/blog-post_13.html. Браво ! 

Публикуване на коментар