Translate

събота, 22 февруари 2014 г.

Българска мусака

-500 гр мляно месо ( свинско + телешко )
-700 гр до 1 кг картофи
-1 голяма глава лук, настъргана или нарязана на ситно
-400 гр настъргани домати
-сол
-черен пипер
-1 с.л.червен пипер
-1 с.л. чубрица
-малко олио
Моя свекър слагаше на мусаката и карамфил, и щипка канела. 



Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Така ги реже моята майка. Аз дълго време ги режех на кръгли филийки, както съм яла в столовете едно време или в други заведения за обществено хранене, но в крайна сметка се върнах към
маминия начин. Може би от носталгия към мамината кухня, но така вече повече ми харесва. Обикновено ги слагам във вода да не потъмнеят. Запържете каймата в малко мазнина, добавете лука, всички подправки и доматите. Разбъркайте хубаво и разпределете
равномерно в подходяща тава. Залейте с вода да се покрият картофите и печете на 180

През това време пригответе заливката, която може да се приготви по няколко начина, но съставките и са едни и същи: мляко, прясно или кисело или и двете , брашно, яйца и сол. Може да се добави черен пипер и индийско орехче.
За заливката:
Първи вид и моята предпочитана:
-олио
-3 с.л. брашно
-1 ч.ч. прясно мляко
-1 ч.ч. айрян
-щипка сода бикарбонат
-1 ч.л. сол
-щипка черен пипер
-2 яйца
В тенджерка се запържват  три супени лъжици  брашно в 6-7 с.л. олио.
Когато брашното се запържи се налива 0.5 литра (2 чаени чаши) , едната прясно мляко, другата   гъст айрян, в който сте добавили щипка хлебна сода . Добавете и чаена лъжичка сол и
Сваля се от огъня и се добавят две яйца - бъркането продължава докато стане гладка паста.
бъркайте интензивно.

Втори вид:
-2-3 яйца
-2/3 кофичка кисело мляко със щипка хлебна сода в него
-3 с.л. брашно
-сол
Всички продукти се разбиват.
Когато картофите са готови разнесете равномерно заливката
и печете докато се стегне и до
 добиване
на приятен
златист цвят. 

Няма коментари: