Translate

сряда, 26 февруари 2014 г.

Фусили със спанак и сирена

-500 гр фусили
-сол
-2 с.л. зехтин
-1 кг пресен спанак (или 500 гр замразен)
-зехтин,  черен пипер, сол (внимание : варите пастата в подсолена вода, а и сирената са солени, затова добавяте към спанака само щипка сол )
-3 скл. чесън
-100 мл готварска сметана
-100 гр бяло саламурено сирене
-200 гр настърган пармезан


Ако е пресен спанака се почиства и  бланшира във вряща вода.  Отцежда се и се смила в блендера (ако е замразен, просто се размразява и се смила). Разбира се, ако не разполагаме с блендер можем просто да го нарежем на ситно, ефекта няма да е съвсем същия, но едва ли ще се отрази чак толкова на вкусовите му качества. В дълбок тиган сипваме малко зехтин, добавяме пресования чесън, колкото да си пусне аромата, а после и спанака, посоляваме, поръсваме с млян черен пипер, задушаваме леко, добавяме сметаната, разбъркваме и оттегляме от котлона.
Сваряваме фусилите според указанията на опаковката, аз все пак ги предпочитам al dente, а и италианците казват, че така не се дебелее от тях. Добавяме ги към спаначено-сметановия сос, разбъркваме добре, смесваме и с натрошеното сирене. Поднасяме поръсени с настъргания пармезан.
Забравих да спомена за малките хитрости за запазване на свежия зелен цвят на спанака при готвенето му, които сигурно са известни на редовните кулинари:
1. При бланширането му съда не се захлупва
2. След отцеждането му от горещата вода веднага се прехвърля в предварително приготвен съд с ледено студена, по възможност с кубчета лед дори

P.S. Тъй като част от членовете на семайството не се прибраха за обяд и останаха стабилно количество фусили, им приготвих сос бешамел http://petyakeranova.blogspot.ch/2012/03/blog-post_7967.html,  използвайки като мазнина бадемово олио и добавих две щипки майоран за разкош.
Разпределих ястието в тавичка, залях го с бешамела, поръсих го обилно с пармезан


и го запекох. Получи се фантазия, поднесена със зелена салатка за вечеря.

Копривата се измива добре и се поставя във вряща вода за около 30-40 сек, колкото да се махне парливостта й, но да се запази свежестта. Изплаква се и се поставя в ледена вода. После отново се изплаква и се слага в блендер. Към нея добавяме - See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=658%3Aspaghetti-with-nettles-nuts-and-dried-tomatoes&catid=15%3Agosti&Itemid=26#sthash.QWGY6QV6.dpuf
Копривата се измива добре и се поставя във вряща вода за около 30-40 сек, колкото да се махне парливостта й, но да се запази свежестта. Изплаква се и се поставя в ледена вода. После отново се изплаква и се слага в блендер. Към нея добавяме - See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=658%3Aspaghetti-with-nettles-nuts-and-dried-tomatoes&catid=15%3Agosti&Itemid=26#sthash.QWGY6QV6.dpuf
Публикуване на коментар