Translate

сряда, 12 февруари 2014 г.

Валентинки

Време е да се подготвим за Свети Валентин. Но с магическа пръчка не става. Може празника да е католически, може да е изкуствено привнесен и т.н., и т.н., но ето ти повод за толкова красиви кулинарни изкушения.
Рецептата е от тук http://meicheiscooking.blogspot.ch/2011/10/blog-post_16.html  
Необходими продукти:
180 г меко краве масло (нарязано на кубчета)
100 г захар
2 яйца
кора от 1 лимон
4 ч.л. лимонов сок
2 ч.л. ванилена захар
100 г кокос
300 г брашно

Начин на приготвяне:

Маслото се нарязва на дребни кубчета и се разбърква добре. Добавя се захарта, разбърква се до получаване на пухкав крем.
Към маслената смес се слагат яйцата, кората от лимон, лимоновият сок, ванилената захар и кокоса. Бърка се, докато
сместа стане еднородна, след което на части се добавя пресятото брашно. Трябва да се получи средно твърдо тесто, което да не лепне. Ако тестото стане готово, преди да е използвано цялото количество брашно, няма нужда да се добавя останалото. Ако след добавяне на цялото брашно, тестото все още лепне, се добавя малко допълнително брашно. Аз добавих още 100-тина грама, струва ми се.


След като тестото е омесено, се завива във фолио и се оставя в хладилник, да стегне за около час.
След като е стегнало се вади от хладилника, от него се късат малки парченца, оформят се на топче, след което се сплескват с длан и се поставят в тава, застлана с хартия за печене. Аз разточих тестото на кора с дебелина 5 мм и ги изрязох във формата на сърца,  моите Валентинки.


Повърхността на бисквитките се намазва с малко мляко. Пекат се в предварително загрята на 170C фурна с вентилатор, докато получат леко кафеникав загар.
Готовите маслени бисквитки се поръсват с пудра захар или две по две се слепват със конфитюр по избор. 
Тъй като исках да са червени моите сърца, една част от тях покрих с марципан, който приготвих 
по ето тази рецепта http://kulinar.bg/%D0%94%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%86%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D0%BD_l.r_i.48468.html, като му добавих малко червена сладкарска боя. Разточих го с точилката между два листа прозрачно фолио и изрязох сърца със същата или малко по-малка формичка,


които наложих върху още топлите бисквити, а отгоре и отстрани заглаждах с навлажнена четка. 







Друга част навлажнявах с четката и ги потапях в кристална захар.
От една доза се получават около 40 бисквитки.

Няма коментари: