Translate

неделя, 8 април 2012 г.

Тарт с кайсии (traditionel)

ТАРТ С КАЙСИИ И БАДЕМИ
70г  меко масло
3 яйца
щипка сол
170г брашно
40г царевично брашно
1 или 2 с.л вода, ако тестото е прекалено сухо
Пълнеж:
115г меко масло
115г мед
100г бадеми – смелени, белени, на пръчици, счукани, каквито имате
2 яйца
60г сладкарска сметана
8-10 кайсии, разполовени и с извадени костилки
Разбийте маслото и яйцата с миксер, докато се смесят. Смесете брашната и щипката сол в отделна купа, после добавете към яйцата и маслото и замесете набързо меко тесто. Ако е прекалено сухо добавяйте студена вода – лъжица по лъжица, докато стане лесностане лесно за манипулиране. След минута месене оформете тестото на топка, сплескайте я на диск и пъхнете в хладилника за около 30мин. Време е за кратък душ и дълго кафе. Неделя е, все пак.
След кратка почивка забърквам пълнежа – слагате в маслото, меда, бадемите и яйцата в кухненски робот и разбивате около минута. Добавяте сметаната и разбърквате с лъжица, защото ако ползвате миксер ще набухне по време на печенето, което не е целта.
Включвам фурната на 175С.
Вадите тестото от хладилника, разточвате го в желаната форма, върху леко набрашнена повърхност или между две парчета фолио – правоъгълник, кръг, квадрат, каквато тавичка имате. Ако се къса или рони просто го закърпвайте където има нужда.
Слагате го в тавата, подреждате кайсиите, поливате с пълнежа и печете около 30мин или докато кората е златиста на цвят.

Няма коментари: