Translate

сряда, 4 април 2012 г.

чийзкейк (без печене)

За блата:
-бишкоти савоярди-3 пакета(обикновено са по 4 в опаковка, използваме 3-те от тях)
-чисто масло-250гр, меко
За крема:
-заквасена сметана 800гр(или 500гр готварска сметана с 300гр цедено кисело мляко)
 -300гр крема
-150гр пудра захар
-настърганата кора на 1 лимон+сока му


Смиламе бишкотите в блендера, добавяме мекото масло и мачкаме с ръка до пълното им размесване.
Използваме ринга на формата за торта, който поставяме в/у равна подложка, изсипваме вътре сместа, разпределяме и притискаме, за да оформим блата.
 Разбиваме всички продукти за крема до получаване на еднородна смес.Ако спрем до тук, изсипем го в/у блата, в/у него залеем със сладко от ягоди, къпини, малини или
 боровинки(касис, френско грозде), покрием добре със същите пресни плодове ще получим плодов чийзкейк, който можем да поднесем декориран с листенца мента.Нашата цел, обаче е шоколадов чийзкейк, затова към сместа ще прибавим 200гр разтопен шоколад, а може да се раздели сместа на две, като долната част остане бяла, а горната шоколадова.Слагаме в хладилника минимум 4 часа да стегне.Най-добре е 1нощ.
Съвсем завършен вид добива, ако се залее с шоколадов ганаш.
Продукти за ганаша:
100гр шоколад начупен
70мл течна сметана
1с.л. размекнато масло
Загрейте на средна температура шоколада и маслото, преди да заври добавете и сметаната, бъркайте до получаване на еднородна смес, охладете леко и залейте кейка, като подравните и загладите със шпатула.

Няма коментари: