Translate

четвъртък, 26 април 2012 г.

Торта Наполеон(безспорно 1-во място в топ 10)

-1кг бутер тесто
Разделяме го на 4 еднакви по размер блата, които леко разточваме само в едната посока.Печем блатовете на 200(или 180)гр в/у хартия за печене, като преди това сме ги надупчили с вилица, за да не се издуят.Изрезките също изпичаме, за да ги натрошим и използваме за поръсване на тортата.

За крема:(еклеров)
-1л прясно мляко
-2-3яйца
-1ч.ч. захар
-1пакетче(125гр)масло
-2ванилии
-7с.л.брашно

800мл от пр.мл. се слага да заври, заедно със захарта, ванилията и маслото.Останалите 200мл се разбъркват с разбитите яйца и брашното и се добавят на тънка струйка и при непрекъснато бъркане към врящото мляко.Крема се оставя малко да се охлади и се сглобява тортата.Поръсва се с натрошените изрезки, може и със смлени ядки или филирани бадеми.

Преди консумацията престоява задължително минимум 12 часа. Тортата се реже на триъгълници при поднасянето(или предварително), като се прави асоциация с шапката на Наполеон, на когото е кръстена.

Публикуване на коментар