Translate

неделя, 8 април 2012 г.

Задушен артишок със сос

Интересния външен вид на артишока го прави много атрактивен за поднасяне, а ако прочетете и за витаминозните му и вкусови качества ще му станете фен.Аз лично съм фен на разнообразната храна, която доставя удоволствие на очите и на небцето.Освен това обичам новостите и различното.
-2 бр артишок

Най-добре е да го сварите на пара  за около 35-55 мин(използвам специалния уред-не искам да кажа, че е кой знае колко специален, а просто че е за тази цел), готов е когато листата му се измъкват лесно.Другия вариант е да използвате направо консерва-има не лоши, дори само със сърцевина, която е най-хубавата част на артишока, а третия-да си го сварите във вода, като и добавите сол, даф. лист, няколко стръка целина и чесън, но има голяма вероятност да омекне прекалено.

За соса:

-масло
-1 глава настърган лук
-2-3 скл. пресован чесън
-1ч.л.горчица
-1ч.ч.готварска сметана
-50гр крема сирене
-сол, черен пипер, риган
-магданоз, ситно нарязан

Задушавате настъргания лук и пресования чесън в маслото, добавяте горчицата, кремата и бъркате докато се разтопи, след това готварската сметана, солта, черния пипер и ригана, а преди поднасяне поръсвате със ситно нарязания магданоз, като преди това сте подредили артишока в плато и сте го залели със соса.
Артишока-ангинар, чесно казано и аз не знаех, че така е известен в BG, може да се поднесе с сос винигрет, холандски сос, майонеза, кисело мляко или просто с разтопено чисто масло.Подхожда си с лимон, каперси

Няма коментари: