Translate

неделя, 1 април 2012 г.

Хляб (лесен, без месене)

2ч.ч.брашно
1ч.ч.хладка вода
1равна ч.л.сол
1ч.л.суха мая
Разтваряте маята във водата, добавяте солта и брашното, постепенно, като бъркате с дървена лъжица.
Постилате тавата, в която ще печете, с хартия за печене и изсипвате в нея полученото тесто. Аз използвах правоъгълна дълбока форма за кекс.Оставяте да втаса 3-4 часа на стайна температура, докато удвои обема си.Преди да го сложите да се пече направете няколко напречни разреза с остър нож. Печете в предварително загрята на 230гр фурна, 30-40мин, като поставите решетката така, че под нея да има място за тава, която вече сте поставили да се загрее и след като сложите хляба да се пече налейте 1/2 л вряща вода, като внимавате да не се изгорите, защото ще се вдигне пара и веднага затворете вратата на фурната.Така хляба се пече на пара.5мин преди да го извадите махнете тавата с водата(ако не се е изпарила) и включете само на долен реотан, за да се запече и отдолу.

Няма коментари: