Емблемата на Украинската кухня, почти толкова популярна, колкото борша и Бьоф Строганоф на която ви предлагам и моя вариант:
-400gr бишкоти Савоярди
-250мл силно кафе
-50мл коняк (или ром)
За крема:
-250гр меко масло
-200гр пудра захар
-3 жълтъка
-150гр смлени бадеми
-300мл сметана
-3-4 праскови, обелени и нарязани на полумесеци(може и от компот)
-3-4 кивита, обелени и нарязани на колела
Започнете с крема: разбийте размекнатото масло с пудрата захар до получаване на кремообразна смес, добавете 1 по 1 жълтъците
като след всеки разбивате до пълното му усвояване, после прибавете смлените ядки и разбитата сметана, като продължите бъркането с дървена лъжица.
Използвайте картонена подложка от непромокаем картон в/у която поставете ринга, покрийте дъното с бишкоти, които се потапяли за кратко в кафето смесено с коняка и сипете част от крема.Сега подредете изправени бишкоти по стените на ринга
на които сте отрязали единия край, така че да стърчат 4 см от формата.Те ще залепнат в долния си край за първия слой крем и ще стоят изправени.Наредете 1 слой праскови, после бишкоти топени в кафето с коняк и слой крем.Следва 1 ред киви, бишкоти и завършвате с обилно количество крем, като декорирате подобаващо с праскови и киви.
Когато не я правя с плодове разбивам останалите ми белтъци със захар на сняг, разпределям ги в/у последния слой крем, но вътре в оградката ми от бишкоти, без да ги покрива и пъхам за малко под загретия горен реотан на фурната, колкото да получи лек и интересен загар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар