Продукти:
- 2 1/4 ч. л. суха мая
- 2 с. л. мед
- 375 мл топла вода
- 50 г овесени трици
- 2 с. л. ленено семе
- 1 1/2 ч. л. сол
- 420-450 г брашно
- Приготвяне:
• В голяма купа се размива маята заедно с 60 мл вода и меда.
• Оставя се настрана за 10 минути.
• Добавят се останалата вода, триците, лененото семе, солта и 225 г брашно.
• Замесва се тесто, като постепенно се прибавя и останалото брашно.
• Тестото се прехвърля върху набрашнена повърхност и се меси 5 минути.
• Поставя се в намаслена купа и се покрива с намаслено "свежо" фолио.
• Оставя се да втасва на топло за 90 минути или докато увеличи обема си два пъти.
• Втасалото тесто се премесва.
• Оформя се хлябът, който се поставя в правоъгълна форма 25 х 11 см или в намаслена тава.
• Отгоре се набрашнява леко.
• Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса за 45 минути.
• Фурната се загрява на 200 С.
• По повърхността се правят няколко плитки разреза.
• Хлябът с овесени трици и ленено семе се пече 35 минути, след което се охлажда върху метална скара.
Няма коментари:
Публикуване на коментар