Translate

понеделник, 18 февруари 2013 г.

Содени питки с маслини

1 1/2 ч. ч. брашно
1 яйце
1/4 ч. ч. кисело мляко
1/4 ч. ч. олио
2 с. л. краве масло
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. оцет
1/2 ч. л. сухо чили
1 ч. л. суха мащерка
1 ч. л. сол
20 черни маслини без костилка
Начин на приготвяне:
.  Яйцето се разделя на белтък и жълтък. В купа леко се разбива белтъкът. Содата се гаси в киселото мляко. Млякото със содата се добавят към белтъка заедно с олиото и оцетът, разбърква се.
  2.  В друга купа се смесват брашното, мащерката, чилито и солта.
  3.  Течните съставки се добавят към сухите, разбъркват се добре.



4.  Замесва се, прибавя се маслото (размекнато на стайна температура) и отново се замесва. Трябва да се получи меко, гладко тесто.
  5.  От него се оформя фитил.








.
















6.  Нарязва се на 20 малки топки, колкото половин яйце.



7.  Притискат се с ръце и в средата се слага по една маслина.



8.  Затварят се така, че маслината да остане в центъра, и се оформят топки. Подреждат се в тава с незалепващо покритие или с хартия за печене. Намазват се с разбития жълтък.



9.  Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до златистокафяв цвят – за 18 минути.


Съвет: От тези продукти излизат 20 питки, предвидени са по около 2 за порция.


 

Няма коментари: