Translate

вторник, 4 декември 2012 г.

Киш за сряда

Типичната манджа „почисти хладилника“! Умението да приготвяш киш е много полезно в съвременния динамичен живот. Защото в него могат да намерят място всички изостанали парченца от колбаси, кашкавал, сирене, месо, зеленчуци, които домакинята някак си не може да запрати в коша за боклук.На въпроса колко начина има за приготвянето на киш отговор няма. Почти всяко френско семейство си има своя фамилна рецепта, с която смайва своите приятели.
Като основа на киша се използва готово многолисно или пясъчно тесто или се прави самостоятелно. Тестото се разточва на кора с дебелина 3-5 мм и се слага в тавата, като се оформят стени с височина 3 см. Набожда се с вилица на няколко места и се пече 15 минути, а после се оставя да изстине.
  За плънката:(на "Киш Лорен")
  • 250 г бекон
  • 0,5 с. л. масло
  • 3 яйца
  • 200 мл сметана (масленост 33%)
  • 200 г настърган кашкавал
  • щипка настъргано мускатно орехче Беконът се нарязва на кубчета и бланшира във вряща вода за 3 минути, след което се отцежда. Маслото се загрява в тигат и в него се зачервява беконът за 5 минути.
    Яйцата се разбиват, смесват се със сметаната и кашкавала. Тази смес се подправя със сол, черен пипер, мускатно орехче. Фурната се загрява до 200 градуса. Тавата се намазва с масло. Тестото се разточва на кора с дебелина 3-5 мм и се разполага в тавата. Краищата му трябва да надхвърлят с 3 см стените на съда. Пече се 15 минути и се оставя да изстине. Върху тестото се нареждат парченцата бекон и се заливат с яйчено-кашкавалената смес. Кишът се пече на среден огън 30 минути, до образуването на златиста коричка.
     За плънката:(на моя"Киш за сряда")
    -зехтин
    -2с.л. брашно
    -прясно мл.
    -колбас нарязан
    -кисели краставички, нарязани
    -марновани лукчета, нарязани
    -сол, черен пипер, индийско орехче
    Допълнително:
    -2 яйца
    -2-3с.л.пр.мл.
    -тънки резени сирене Грюер 
    -зелени маслини за украса
    Приготвям лек бешамел, към който прибавям всички нарязани продукти,  получената смес разтилам на равен пласт в/у вече изпеченото тесто и заливам с 2 яйца разбити с няколко лъжици прясно мляко, след като се запече леко покривам киша със слайсове сирене(кашкавал) и връщам във фурната да се разтопи и дозапече! Поднасяте гарниран с маслини(по желание).

Няма коментари: