Като основа на киша се използва готово многолисно или пясъчно тесто или се прави самостоятелно. Тестото се разточва на кора с дебелина 3-5 мм и се слага в тавата, като се оформят стени с височина 3 см. Набожда се с вилица на няколко места и се пече 15 минути, а после се оставя да изстине.
За плънката:(на "Киш Лорен")
- 250 г бекон
- 0,5 с. л. масло
- 3 яйца
- 200 мл сметана (масленост 33%)
- 200 г настърган кашкавал
- щипка настъргано мускатно орехче
Беконът се нарязва на кубчета и бланшира във вряща вода за 3 минути, след което
се отцежда. Маслото се загрява в тигат и в него се зачервява беконът за 5 минути.
Яйцата се разбиват, смесват се със сметаната и кашкавала. Тази смес се подправя със сол, черен пипер, мускатно орехче. Фурната се загрява до 200 градуса. Тавата се намазва с масло. Тестото се разточва на кора с дебелина 3-5 мм и се разполага в тавата. Краищата му трябва да надхвърлят с 3 см стените на съда. Пече се 15 минути и се оставя да изстине. Върху тестото се нареждат парченцата бекон и се заливат с яйчено-кашкавалената смес. Кишът се пече на среден огън 30 минути, до образуването на златиста коричка.
За плънката:(на моя"Киш за сряда")
-зехтин
-2с.л. брашно
-прясно мл.
-колбас нарязан
-кисели краставички, нарязани
-марновани лукчета, нарязани
-сол, черен пипер, индийско орехче
Допълнително:
-2 яйца
-2-3с.л.пр.мл.
-тънки резени сирене Грюер
-зелени маслини за украса
Приготвям лек бешамел, към който прибавям всички нарязани продукти, получената смес разтилам на равен пласт в/у вече изпеченото тесто и заливам с 2 яйца разбити с няколко лъжици прясно мляко, след като се запече леко покривам киша със слайсове сирене(кашкавал) и връщам във фурната да се разтопи и дозапече! Поднасяте гарниран с маслини(по желание).
Няма коментари:
Публикуване на коментар