Шеф Сидония разкрива тайната си рецепта
Ето и рецептата, която ще ви превърне в любими кулинари на цялото семейство и всички приятели.1 пуйка около 2.5-3 кг.
прясно смляна морска сол и черен пипер
3 с.л. + 1/4 ч.ч. зехтин
250 гр бекон или панчета, нарязан на кубчета
700 гр. мляно свинско месо ( от плешка) може и кайма смес
12 кестена ( печени,белени и накълцани) може да се заменят с 50 гр. лешници
10 сушени сини сливи и каисии ,накълцани
2 ч.ч. галета
1 ч.ч. пармезан
2 яйца
2 с.л. прясно смлян черен пипер
щипка индийско орехче
1 ч.л. пресен розмарин на ситно
1 с.л. пресен градински чай на ситно
магданоз
2 ч.ч. бяло сухо вино
глазура:
80 мл зехтин
1 с.л. мед
сока на половин портокал
1.Фурната се загрява на 180’С
2.Измитата, почистена и подсушена пуйка се осолява и овкусява с черен пипер отвътре.
3.В тиган се загряват 3 с.л. зехтин, добавя се бекона(панчета) и се запържва до златисто-кафяво. Добавя се свинското месо (каймата) и се готви, като се разбърква около 20 мин.
4.Добавят се кестените (лешниците) и сушените плодове. Готви се още около 8 мин. Отдръпва се съда от огъня и се оставя да се охлади около 20 мин.
5.Добавят се галетата, пармезана, яйцата и подправките. Разбърква се добре с дървена лъжица.
6.Пуйката се пълни с получената плънка и се зашива. Поставя се в тава, поръсена със стръкове магданоз и зехтин. Залива се с бялото вино и се овкусява със сол и черен пипер. Покрива се с медената глазура. Пече се около 2.30 - 3 часа , като периодично се облива със соса. (Ако пуйката започне да потъмнява, я покрийте с намазнено алуминиево фолио)
7.След като е готова, пуйката се оставя да престой около 20 мин преди да се премахнат конците.
Няма коментари:
Публикуване на коментар