Translate

понеделник, 10 декември 2012 г.

Топ 10 на любимите ми забележителности в Швйцария (или поне тези, които съм посетила)

1.Lac Leman


Lac LémanVue d'Épesses vers l'ouest.

Fichier:Panoramic view of leman lake from the path to the water jet.jpgFichier:Lac-leman1 ag1.jpgFichier:Coucher soleil Leman.jpgкрасивото Женевско езеро, заплени ме от първия път в който го видян! И ме тегли все към него.



2. Замъка Грюер

Чувството за величието на замъка те
връхлита още при вида му ,кацнал на хълма в далечината...
3. Замъка Шийон
Замъкът Шийон Шийонският замък се счита за една от най-впечатляващите реликви от миналото на Швейцария. Намиращ се между Монтрьо и Вилньов, замъкът е наистина интересна гледка. Замъкът Шийон е на мястото на малка крепост, която се е използвала от охраната на важен търговски път за Италия през прохода Сен Бернар. Контролът върху важния път за Италия й отрежда основна роля в отбранителната им стратегия.
През 13-ти век, крепостта придобива сегашния си вид, продължавайки да очарова много хора от цял свят. Извисявайки се над малък скалист остров, замъкът Шийон се отразява в бистрите води на Женевското езеро. Замъкът е свидетел на редица интриги и политически събития. Благодарение на гениални архитекти Шийонският замък придобива вида, в който го намираме и днес: вътрешните дворове, складовете, официалните зали, Camera Domini и параклисът на Сейнт Джордж, както и отбранителната система.
В епохата на романтизма през XIX в., замъкът е описван и възпяван от много поети и писатели, като Жан-Жак Русо, Питър Шели, Виктор Юго, Александър Дюма и Байрон. Най-широка популярност му носи световно известната поема на Байрон „Шийонският затворник”, вдъхновена от затворничеството на Бонивард през XVI в. Бонивард, силен поддръжник на реформацията в църквата, е хвърлен в затвора по нареждане на херцог Савойски, който бил ревностен привърженик на католицизма. Бонивард прекарва цели четири години в замъка, прикован, докато не е освободен от протестанти през 1536.
През 1887 г. се създава Асоциация на Шийонския замък. Асоциацията работи повече от век по възстановяването и управлението на замъка. Благодарение на тези дългогодишни усилия днес това е най-добре запазеният и поддържан средновековен замък в Швейцария.
Определени реставрационни дейности продължават и днес, като се цели подготовката и отварянето на посещения, които все още са недостъпни за посетителите.
През последните 20 години замъкът се посещава средно от около 300 000 души годишно, като рекордът е през 1990 година е 350 000.
Замъкът ШийонСнимка на Замъкът Шийон в Швейцария
4. Веве
 Швейцария, город Веве - панорамаШвейцария, город Веве - памятник Чарли ЧаплинуШвейцария, город Веве - зимняя ночь на улицах городаCIMG4823.JPGАко някога трябва да избирам къде да живея, то без колебание бих избрала Веве.
5.Монтрьо
Натиснете за да видите снимката уголеменаНатиснете за да видите снимката уголеменаНатиснете за да видите снимката уголеменаНатиснете за да видите снимката уголеменаАко една дума е достатъчна, то тя е  шик !
6.Lavaux/Лаво е част от кантон Во. Терасовидните лозя разположени по склоновете на Женевското езеро, от покрайнините на Лозана до замъка Шийон, около 30 км невероятна и запленяваща гледка. Движейки се по крайезерния път, оставаме без дъх от прекрасното езеро от едната ни страна и удивителните тераси с лозя от другата. Още по впечатляващ е така наречения"Път на виното", който лъкатуши из самите лозя. Това е зона, защитена от Юнеско и е включена в списъка на Световното наследство.

7. Берн-градът на мечките

8. Люцерн
9. Базел


10.Valais
Царството на ските. Тук се намират два от курортите, които заемат заслужено място в 10-ката на най-известните ски курорти в Европа:
-Сейнт Мориц, Швейцария Това се счита за родното място на всички зимни спортове. Сейнт Мориц все още е курортът, който съдържа квинтесенцията на алпийските курорти. Наоколо има 300-километра писти, а времето винаги е подходящо за спускания. Отседнете в двореца Badrutt или в бляскавия хотел  Kulm.
Добавете надпис-Цермат, Швейцария
Селището Цермат, срещу величественият връх Матерхорн, е символа на Алпите. Атмосферата по старите улички и пътеки е неповторима. Магазинчетата, баровете и хотелите са очарователни, но нищо не може да се сравни с радостта от спусканията. Можете да се изкачите на височина от 3820 м, най-високата точка в Европа, която е обслужвана от лифт. Повечето писти са свързани, а спускането до италианския курорт Червиния е въпрос на чест.

Няма коментари: