Translate

неделя, 2 декември 2012 г.

Гарнитура за риба с резене

Резене, морач, фенел, фенуй:

Резене (Foeniculum vulgare, наричано още морач, див копър, фенел, фенхел, аптекарски копър, сминд) е растение от рода Foeniculum (смятано за единствен вид от много ботаници) и расте в южна Европа (особено по Средиземноморието) и югозападна Азия. То е от семейството на магданоза и моркова Сенникоцветни.
Гарнитура за риба с резене и целина - снимка на рецептата

Продукти:

за порции
  • 2 глави резене
  • 2 глави лук
  • 4 стръка целина
  • 4 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. масло
  • 6 с.л. сметана
  • 1 к.ч. мляко
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 2 с.л. мастика(ааа, без нея моля!)
  •  

    Рецепта за Гарнитура за риба с резене и целина:

    Резенето (2 глави) и лукът (2 глави) се нарязват на ивици. Целината (4 стръка) се нарязва на ситно. Чесънът (4 скилидки) се смачква. Всички зеленчуци се запържват в зехтин (2 с.л.) и масло (2 с.л.) до получаване на златист цвят. Добавя се бялото вино (1 ч.ч.) и мастиката (2 с.л.) и се оставя да къкри. Когато течноста намалее се довят млякокто (1 к.ч.) и сметаната (6 с.л.). Овкусява се със сол и пипер и се оставя да покърки 5-10 минути.
    Тази гарнитура е идеалназа риба.

Няма коментари: