Translate

вторник, 31 декември 2013 г.

Пуйка пълнена с кисело зеле

1 пуйка около 3 кг

За пълнежа
1 кисела зелка, накълцана
1 ч.ч. ориз
2 ч.ч. вода
свинска мас
олио
черен пипер
червен пипер
бахар
дафинов лист
1 настърган лук

За  заливане
2 ч.ч. вода или сухо бяло вино
За глазурата:
прясно смляна морска сол и черен пипер
80 мл зехтин
1 с.л. мед
За намазване
1 с.л. свинска мас
Запържете накълцаното кисело зеле в равни части олио и свинска мас, прибавете ориза,настъргания лук и подправките. Залейте с водата, захлупете и оставете да абсорбира течността.

Фурната се загрява на 180’С

Пуйката се пълни с плънката и се зашива. Поставя се в тава, поръсена със стръкове магданоз и зехтин. Залива се с водата. Покрива се с медената глазура. Пече се около 3 часа , като периодично се облива със соса.
След първия час намажете пуйката със свинска мас, обърнете я , намажете и от другата страна и намалете фурната на 150 гр с въртящ въздух. (Ако пуйката започне да потъмнява, я покрийте



с намазнено ( за да не залепне за кожичката) алуминиево фолио
или може предварително да я покриете със зелеви листа). След като е готова, пуйката се оставя да престой около 20 мин преди да се премахнат конците.
Публикуване на коментар