Translate

неделя, 22 декември 2013 г.

Мекичетата на мама Дори

Заглавието е патент на сина ми. За него <мама Дори> е титла, подобна на английската кралица и я носи само една жена в света, неговата баба. А мекичетата й се приготвяха по негово желание, разбира се закон за нея, още когато произнасяше названието на своя *развален* бебешки език.
Приблизителните пропорции на рецептата: (защото при мама Дори всичко е на око)
--500 гр брашно
--400 гр кисело мляко
--1л.чаена хлебна сода
--1л.чаена сол
--1 или 2яйца
 -мазнина за пържене
 Правим кладенче в брашното, сипваме киселото мляко, в което сме разтворили 1 малка лъжичка хлебна сода, сол на вкус,1,2 яйца (за 500гр.брашно),бъркаме с лъжица или с ръце, като взимаме по малко брашно от стените на кладенчето, докато се сгъсти и
накрая доомесваме меко тесто, което можем да използваме веднага или да  оставим в хладилника да отлежи 1-2 часа, а може да се приготви и от предния ден. Когато сина ми беше малък редовно имах в хладилника такова тесто и то спасяваше често положението, ако храната от детската кухня не му харесваше. А това се случваше често, не защото кухнята беше лоша /по онова време храната им  беше доста добра и балансирана/, а защото той беше едно злоядо бебе.
Разделяме тестото на приблизително еднакви топки.
Оформяме мекици с набрашнени ръце и пържим в сгорещена мазнина.
 Втори начин на приготвяне: разбиваме двете яйца, добавяме млякото, в което сме разтворили хл.сода , солта и накрая бъркайки ипресявайки го, добавяме брашното,  доомесваме върху набрашнен плот.

В мекичетата може да се сложи сирене, а да се сервират с айрян.

Няма коментари: