Translate

сряда, 4 декември 2013 г.

Питка с бекон


1 пакетче суха мая 7 гр

300 мл.хладка вода

1 равна с.л.сол
1 ч.л. захар

1 яйце и 1 белтък

3 с л. олио
3 с.л.кисело мляко

600 гр.брашно

12 слайсчета пушен бекон

разтопено масло за намазване

1 жълтък за намазване

Разтварям маята в топличката водичка, заедно със захарта и солта. Отделно разбивам яйцето и жълтъка с киселото мляко и олиото, прибавям маята и около 500 гр от пресятото брашно. 

Разбърквам хубаво с дървена лъжица и изсипвам върху набрашнения плот. Омесвам меко тесто, поставям в намазнена купа, която покривам с фолио и оставям във включената на 50 гр с въртящ въздух 

фурна да втаса. Изсипвам върху набрашнения плот и разточвам кръгла кора, която намазвам с разтопеното масло и нарязвам на 12 триъгълника, като торта. 

Върху всеки триъгълник слагам по едно слайсче бекон и завивам на спирали, които нареждам в кръг в заслана с хартия за печене тава с диаметър 24 см, като върха им сочи към средата на тавата. 

Намазвам с разбития жълтък и връщам в 50 градусовата фурна да утрои обема си, след което увеличавам градусите на 200. Когато питката се надигне още и леко зачерви, намалям градусите на 180 до пълното и изпичане.


Няма коментари: