Translate

неделя, 17 ноември 2013 г.

Печено фермерско био пиле

Първо искам да направя уточнението, че въпросното пиле е от много висок клас и вкуса му беше забележителен, но съм яла и от бабините домашни пилета, също тъй добри. И така:

-1 био пиле около 1 кг и 600 -700 гр




За първо намазване:
-3-4 с.л. соев сос
-1 с.л. мед
-1 ч.л. сол
-1 ч.л. черен пипер




За второто намазване:
-50 гр разтопено краве масло
-1 ч.л. сол
-1 ч.л. червен пипер





-3 моркова нарязани на колелца
-4 обелени глави лук
-5-6 необелени скилидки чесън
-вода, колкото да покрие заленчуците
 Намажете с четка  пилето със смесените продукти за първото намазване, сложете го в тава с гърдите надолу (понеже те са най-сухата част),


наредете около него зеленчуците, залейте ги с вода, покрийте тавата с фолио плътно и печете на 180 гр с въртящ въздух. Времето за печене на пиле е по 1 час за първия килограм и по половин за всеки следващ. За това пиле 1 час и 15 мин бяха напълно достатъчни, но за бабините домашни пилета мисля, че ще е необходимо повечко време. Отстранете фолиото, намажете гърба му със сместа от масло, сол и червен пипер, обърнете пилето, намажете обилно и гърдите и запечете за кратко в силно загрята на 250 гр фурна.
Картофите ги приготвих отделно, защото семейството ни има членове, които се придържат към разделното хранене.








Няма коментари: