Translate

неделя, 17 ноември 2013 г.

Морковена торта с крем от кисело мляко

За блата:
2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
1 ч.л.сол
1 1/2 ч.ч.захар
1 ч.ч.олио

3 ч.ч.настъргани моркови
4 яйца
по желание могат да се сложат 2ч.л.канела,за тези които я обичат, но ние не сме от тях

Сухите съставки се смесват, прибавя се олиото и се разбърква добре, прибавят се едно по едно и разбитите яйца, като след всяко се бърка докато го поеме сместа, прибавят се и морковите и отново добре се разбърква, трябва да се получи плътността на каша.Изсипва се в заслана с хартия за печене форма за торта с диаметър 26 см, слага се в предварително загрята на 180гр фурна за мин 60 мин, като се проверява с клечка за зъби дали е готово.
По-добре е сместа да се раздели на две и блатовете да се изпекат отделно, защото изпичането на един общ блат и разрязването му на две половини, както направих аз в случая, става много трудно, заради дрбелината му. Мисля, че подходих доста самонадеяно и се изплаших, в един момент, че блата ще остане не добре изпечен, но слава богу, ми се размина.


За крема:
 500 гр кисело мляко
125 гр. масло
150 гр захар
200 гр брашно
1 ванилена захар

Млякото със захарта и брашното се разбъркват и се кипват на котлона докато се сгъсти, бърка се непрекъснато, за да не загори и след това се прибавя ванилията, отмества се от колтона,изчаква се малко да поизстине и се слага мекото масло и се разбива с миксер, да се получи гладък крем.

Сглобявате тортата, като между двата блата мажете с крем, покривате я с цялото останало количество и я заглаждате, потапяйки шпатулата в гореща вода.
За украсата:
марципан и боички за моделиране на морковите
пържен фъстък 






2 коментара:

Люси каза...

Петя, страхотна идея. непременено ще я опитам. Наистина много интересен крем от кисело мляко. Какво точно ползва - от българските или от западните "нишестени" кисели млека. Или пък цедено?

Keranova каза...

Люси, ползвах кисело мляко, с каквото разполагах, т.е. от западните, тип йогурт, но от приятелки знам, че и с истинското ни българско кисело мляко се получава, макар лично аз да не съм пробвала. За цеденото не мисля, че е подходящо, защото крема и без това става достатъчно гъст. Точно тази мисъл, че кремът е интересен, ме притегли и мен.