Translate

вторник, 5 ноември 2013 г.

Питка Първа

Започвам тренировки за Коледните празници (вече!). И тъй като питките не са най-силната ми страна, поради простата причина, че майка ми е виртуоз, съм твърдо решена да поправя този си пропуск. Та значи, започвам тренировки навреме и с ентусиазъм, придружена от любимия ми и малко разпърцан тефтер. Това е малка питка, с половин кг брашно, затова и я титуловам "Принцеса":

-450-500 гр брашно
-250 мл прясно мляко
-7 гр суха мая
-1к.л. захар
-1 яйце
-50 мл олио
-1 ч.л. сол
-75 гр краве масло(или маргарин)
-1 жълтък за намазване( може да добавит няколко капки течна сметана)
-сусам и едро смляна морска сол за поръсване

Разтворете маята в топлото прясно мляко. Добавете захарта, а после и яйцето, олиото и солта. При непрекъснато бъркане с дървена лъжица и пресявайки,  посипвайте пресятото вече веднъж брашно, докато поеме около 400 гр. С останалите 100-тина посипете работния си плот, изсипете тестената смес и омесете гладко и еластично тесто. Покрийте с кърпа и оставете да втаса 1 час на стайна температура. Разделете втасалото веднъж тесто на 4 топки, които разточете на кори дебели около 2 см.
Наслагайте върху първата резенчета студено масло и покрийте с втората, после и върху нея резенчета масло и т.н. докато наредите и четирите кори една върху друга, разточете, сгънете, пак разточете, докато образувате една кръгла кора с дибелита 3 см. Нарежете я на триъгълници като торта, завийте всеки триъгълник на кифличка и ги наредете "шахматно" в тава с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене.
 Намажете с разбития с малко сметана жълтък, посипете щедро със сусам и не толкова щедро с едро смляната морска сол, в случая аз използвах "Fleur de sel". Покрийте и оставете да втаса 1 час или най-малко докато удвои обема си. Печете в предварително загрята на 180 гр с въртящ въздух фурна 45 мин. Намажете я с масло, поставете върху решетка и покрийте с кърпа.


Публикуване на коментар