Translate

четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Слънце (хлебчета)

Отминалата събота беше Архангелова задушница.Последната задушница за тази година.  През годините, когато имах моите магазини, винаги за този ден имахме дълъг списък с чакащи доставката на "Слънца". Това беше работното име на тези малки хлебчета, свързани в питка, 7 на брой, които възрастните дами подаваха за своите починали близки, много вярно и усърдно. За тазгодишната Архангелова задушница реших да си направя такова "Слънце":


-7 гр суха мая(1 пакетче)
-1 ч.л. сол
-1 ч.л. захар
-100мл вода
-200 мл топло прясно мляко
-75 мл олио
-550 гр брашно
-течна сметана за намазване





Забъркайте отделно маята, солта , захарта, водата с 4 с.л. брашно. Сложете във фурната, включена на 50 гр покрития съд докато набъбне и образува мехурчета. Пресейте брашното, направете кладенче и сипете в него кваса, топлото мляко и олиото.Като загребвате по малко от брашното, замесете меко тесто, което оставете да втаса 1 час на стайна температура.




Разделето на 7 топки, сложете една в центъра на заслана с хартия за печене тава, с диаметър 24 см, а останалите наредете около първата топка. Помежду им поръсих белено слънчогледово семе, но това е по желание. Намажете с течната сметана, сложете в 50-градусовата фурна и изчакайте, докато увеличат обема си два пъти и половина. Увеличете градусите на 200 и печете 25 мин.





Няма коментари: