Translate

събота, 28 декември 2013 г.

Чийзруло с Бейлис и целувки

Понеже ме повлече идеята да направя във формата на рула наши любими торти, пък и нали покрай Коледа все още сме на вълна Коледни пънчета, традиционни за целия франкофонски свят, ето го и поредното ми руло. Рецептата за шоколадовата платка е на Надя от Кулинарни изкушения http://kulinarniizkushenia.blogspot.ch/2012/04/4-1-200.html . При направата на Вишневото руло се обедих, че е изключително сполучлива и пак ще я използвам.


Необходими продукти за платката
4 яйца
1 чаена чаша захар ( 200 гр.)
1/2 чаена чаша брашно ( 100 гр.)
3 супени лъжици какао ( пълни)
  Начин на приготвяне на платката:
Отделете жълтъците от белтъците. В дълбока купа разбийте на сняг белтъците със захарта.Прибавете едно по едно жълтъците като продължавате да разбивате. Добавете брашното и какаото, които са предварително пресяти и смесени
Разбъркайте внимателно, с помощта на дървена лъжица или лопатка, до хомогенна смес.
  В правоъгълна тава сложете сладкарска хартия и върху нея разпределете равномерно сместа.Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути.Още гореща навийте платката заедно с хартията на руло. Покрийте с влажна кърпа и оставете за 5 минути. След това развийте рулото и внимателно отстранете хартията.
За крема, продуктите трябва да са на стайна температура
400 гр крема сирене
250 гр масло
2 ч.ч. пудра захар
20 мл Бейлис
200 гр крем Грюер, може и  сметана, избита до сгъстяване
Разбийте маслото с 1 ч.ч. пудра захар на пухкав крем. Отделно разбийте крема сиренето с останалата 1 ч.ч, пудра захар. Смесете ги, разбийте ги до хомогенозиране, отделете половината от крема, а към
останалата половина добавете Бейлиса и крема Грюер и отново разбийте.
За пълнежа
5 целувки Грюер, може и други големи
За сиропиране
1 к.ч. кафе еспресо
1 капачка Бейлис
За поръсване
2 с.л. какао
зелени фъстъци по желание
За украса
перлички
За украсата използвах техниката с дантелата, която бях малко позабравила.
Пристъпете към сглобяване на рулото. Нанесете пласт от крема, който сте отделили,върху развитата платка, наредете целувките в единия край, изравнете ги с остатъка от същия  крем и завийте рулото, като оставите шева отдолу. Сиропирайте леко отгоре с силното еспресо смесено с Бейлис, като внимавате да не прекалите.
Целта не е да подгизне и да Ви затрудни при нанасянето на втория крем и оформянето му,  към което трябва да пристъпите в този следващ етап. Изгладете добре със шпатула, поставете парче дантела върху крема и поръсете обилно с какао, през цедка. Изчакайте малко и внимателно, за да не развалите фигурите отстранете дантелата.
За разкош обавих и перличките, както и счуканите зелени фъстъци, но мисля че спокойно можех да мина и без тях и даже малко се престарах.

Няма коментари: