Translate

неделя, 29 декември 2013 г.

Фондю по китайски с морски дарове

За бульона
сушени китайски гъби Ушите на Юда
моркови
целина
корени магданоз
пъщарнак
лук
чесън
сол
черен пипер
няколко кубчета бульон 




миди Сен Жак /coquilles St. Jacque/ 












сьомга












скариди












пангасиус












мерлуза,
към нея подходихме най-скептично, но тя се оказа особено вкусна и едва спасих нколко парченца за снимка .










Нарязвате си рибите на кубчета и ги нареждате в плата, както и останалите морски дарове. Всеки си взима от тях според предпочитанията си, слагайки ги в малките кепчета и потапяйки ги във врящия бульон, сервиран в големия китайски тиган в средата на масата, подгряван от пламъка под него.Бульона си приготвяте предварително, като нарязвате зеленчуците на едри парчета и ги сварявате заедно с предварително накиснатите за няколко часа сушени китайски гъби, в случая ушите на Юда.
Подправяте го много добре, като целта е да се получи силен бульон, който изсипвате врящ в уреда за китайско фондю, с предварително запаления пламък, защото целта е при потапянето на кепчетата с рибните деликатеси, те да се пошират за максимално кратко време. Тъй като при това потапяне бульона се обогатява още повече, много често той също се консумира с охота. За целта трябва да добавите към сервиза и подходящи купички с лъжици
, не е лошо китайски ако имате. А също и решетеща лъжица,с която могат да се отцеждат заленчуците от бульона за гарнитура. Ориза също е подходяща гарнитура. О, и щях да забравя сосовете, които са съществен акцент и не само... Направо не може без тях. Можете да си ги приготвите сами, но тъй като китайското фондю се слави с това, че може да се посрещнат неограничен брой гости, без много приготовления, ние заложихме на готови сосове. Може би заради това му преимущество е твърде популярно да се сервира за посрещане на Нова година. Е, разбира се, за повече хора трябват 2 или 3 уреда, разположени така на масата, че всички да имат удобен достъп до тях. Освен това, добре запълва очакването на 12-тия час, защото се яде бавно, в смисъл, че отнема време изчакването до готовност на всяко приготвено кепче. В този смисъл не е лошо на всеки да има по две такива, докато консумира едното, другото се приготвя. 
А и цената му е твърде соленичка при всичките деликатеси, особено мидите Сен Жак, любими на всички, които включва и едва ли много хора могат да си го позволят в ежедневието. Не на последно място за този случай е подходящо и чувството за споделяне и съпричастност, характерно за многобройните видове фондю.








1 коментар:

Unknown каза...

Здравейте ! Откъде се снабдявате със сосовете ?