Translate

сряда, 30 април 2014 г.

Хляб със зелени маслини

1. 14  гр суха мая, 2.  360 мл . топла вода 
3. 2 ч. л. сол   4. 2 ч. л. захар  5. около 900 гр до 1кг  брашно    6. 20-тина зелени маслини без костилки
  • Разтворете маята, солта и захарта във водата. Оставете да шупне.
  • Пресейте брашното и направете кладенче.
  • В кладенчето изсипете течноста и замесете гладко и еластично тесто.
  •  Прехвърлете го в намазнена купа и го
    завийте с кърпа. Оставете го да втаса, на топло за около час или докато удвои обема си.
  • Разделете го на 2 части, раточете леко до елипса, поръсете с нарязаните на колелца маслини и завийте, като "шева" остане отдолу.  Оставете в тавички да втасат, до двоен обем.
  • С остър нож направете 4 – 5 разреза.
  • Печете за около 30 мин при 200 градуса.
  • Намажете със смес от 2-3 с.л. зехтин,  2 скл. пресован чесън, по щипка сол, червен пипер, мащерка, розмарин и босилек, всичко това добре разбъркайте и намажете готовите хлябове с четка.

Няма коментари: