Translate

събота, 5 април 2014 г.

Козуначена баница

Започвам тренировки за Великден: подготвителна серия. Моя приятелка дълго време ми говори за козуначената баница на нейната баба. Издирихме рецептата и запрятам ръкави, още повече, че Великден наближава и малко тренировки няма да са излишни. 
 






           -1 чаена чаша прясно хладко мляко
-1 пакетче ( 7 гр  )суха мая
-50 гр захар
-50 мл. олио
-1 чаена лъжичка сол
-6 яйца
-1 чаена чаша едро кълцани орехи
-брашно колкото поеме за меко тесто( не по-малко от 700 гр )
- 1 чаена лъжичка бакпулвер (обикновено 1/2 пакетче)
за сиропа
- 250 мл. вода
-250 гр. захар
-сока на един лимон
-1 ванилия
Маята, разтворена в малко мляко и шепа брашно на рядка каша, се оставя да втаса. Яйцата се разбиват със захарта и към получената смес се добавя половината от мазнината. Бие се, докато поеме. След това се долива млякото, като леко се разбърква. Добавя се и солта. Замесва се възможно най-меко тесто. 
Измесва се последователно с брашно и след това с мазнина докато поеме цялата мазнина и започне да прави мехури. Оставя се на топло да втаса добре.
Късат се топки ( моите бяха 12 бр, но може и 15 да е по добре, защото ще станат по-малки )
и се разточва тънка кора. Поръсва се с орехи, а по желание може и с малки парченца локум. Може да се добави и канела. Завива се руло, което се усуква
и навива на рехав охлюв, който се поставя в тава.

Отново се оставя да втаса.

Пече се като козунат на умерена фурна.
http://petyakeranova.blogspot.ch/2012/03/blog-post_09.html . Моята козуначена баница я пекох 10 мин на 200 гр с въртящ въздух, след това намалих фурната на 160 гр още 40 мин, отново с вентилатор и я покрих с фолио (без да го застъпвам в краищата), след като видях, че се е запекла достатъчно и за да не прегори.

Студената баница се залива с врящ сироп, към който са добавени сока на лимона и ванилията. Завива се тавата с найлон и кърпа и се оставя на топло да пренощува. Сервира се студена. Времето, което ми отне до момента на заливането със сиропа беше 5 часа и половина, а после трябва да се остави да пренощува. Не, че не опитахме да я изядем още вечерта, но наистина не беше попила добре. Може би и затова реших да направя втора доза сироп, тъй като решихме на общо заседание, че 1 доза  е малко.

Няма коментари: