Translate

четвъртък, 3 април 2014 г.

Гофрети, изпитани топ рецепти

Любовта ми към гофретените изкушения датира от преди повече от 20 години, когато ги опитах за първи път в една от малките кокетни улички около Големия брюкселски площад, привлечена от сладостните ухания, с които беше наситен въздуха наоколо. Гореща гофрета в студената Коледна вечер... Незабравимо !
Днес си купихме нов гофретник и разбира се влизаме в гофретена серия. Всеки уред си е придружен от книжка с рецепти, но тъй като аз вече имам моите изпитани, които още повече съм получила още преди 20 години от моите приятелки Мишлин и Доминик, коренячки белгийки. Тези рецепти се мъдреха в тефтерите им, наследени от техните баби, които са използвали просто две метални плочи с характерната вълнообразна повърхност, нагрети на котлона. Всъщност избирам тези две рецепти, защото са по-скоро универсални, както и много сполучливи.
Едната е с бакпулвер и е подходяща за бързо приготвяне, а другата е с мая и изисква известно изчакване, примерно 1 час, за да втаса сместа. Вкуса и на двете е неутрален и гофретите могат да се сервират  както със солена, така и със сладска гарнитура.
Гофрети с бакпулвер:
2 ч. ч. брашно
2 ч. л. бакпулвер
2 с. л. пудра захар
1 с. л. олио
500 мл прясно мляко
3 яйца
1 щипка сол

масло за намазване
Пресейте брашното, бакпулвера и пудрата захар.
Отделете белтъците от жълтъците и ги разбийте със солта на сняг. Отделно разбийте жълтъците с пясното мляко и олиото, прибавете с бъркане брашняната снес, а накрая внимателно и белтъчния сняг, като хомогенизирате с шпатула.
Загрейте гофретника, сипвайте с черпак, разнасяйки равномерно, печете докато покафенеят и поднесете. Разбира се най-вкусни са топли, но и студени съвсем не са лоши.
Гофрети с мая:
1/2 ч.ч. топла вода
1 пакетче суха мая ( 7 гр)
2 яйца
2 ч.ч. топло мляко
125 гр разтопено масло
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 ч.ч. брашно
щипка  сода бикарбонад

Разтворете маята в топлата вода, заедно със солта и захарта, прибавете яйцата,  разбийте, после и топлото мляко и разтопеното масло. Накрая сипвайте пресятото със содата брашно, бъркайки до получаване на еднородна смес. Покрийте и оставете 1 час да втаса на стайна температура. 
Като видите, че купата се е напълнила загрейте гофретника и сипвайте с черпака. 
И двата вида гофрети могат да се поднесат за закуска с шунка, топено сирене, мацарела, а също могат да се мажат с крема сирене и каквото Ви дойде наум. 
Аз ги предпочитам все пак с пудра захар, сладко или течен шоколад, а пък със сметана (крем шантили  http://petyakeranova.blogspot.ch/2013/01/blog-post_1922.html), плодове или плодов топинг, както и шоколадов сос са един чудесен десерт.

Няма коментари: