Translate

понеделник, 31 март 2014 г.

Клафути класик

Казват, че клафути може да се направи с различни плодове, като ягоди, малини, къпини и други, но за мен клафути е с череши, и то с костилки. Верно, че най-добре би се получило в сезона на черешите, приготвено с набраните от бабината череша плодове, но засега ще се задоволим със замразените, на които за щастие са пропуснали не малко костилки.
Продукти за 12 бр рамекин (форми):
2 яйца
3 жълтъка
2/3 ч. ч. захар
6 с. л. брашно
1 к.л. коняк
1 ч.ч. прясно мляко с висок процент масленост
700 гр пресни или замразени череши 

краве масло за намазване на формичките
Разбийте белтъците на двете яйца с половината захар на гъст сняг. Жълтъците разбийте с останалата захар до побеляване, добавете млякото, коняка и пресятото брашно. Към получента смес добавете белтъчения крем, като внимателно размесете със шпатула до пълното му поемане. 
Намажете добре формичките с краве масло,  
 напълнете ги с черешите и ги





 

залейте с тестяната смес. 
 
Печете 40 мин на 180 гр с въртяш въздух. 


Неизбежно след изваждане от фурната спадат, но това не ги прави по-малко вкусни. Може да се поднесат и топли, поръсени с пудра или ситна кристална захар.

Няма коментари: